De financiële gevolgen van inbraak en hoe deze te voorkomen
29 oktober 2020 
3 min. leestijd

De financiële gevolgen van inbraak en hoe deze te voorkomen

Het zal je maar overkomen. Je komt bij je woning of pand aan en merkt op dat er is ingebroken. Dit is natuurlijk verschrikkelijk, maar het kan de beste overkomen. Daarbij is het natuurlijk belangrijk om te weten wat de financiële gevolgen van een inbraak zijn. En welke maatregelen je zelf kosteloos kan treffen om een inbraak te voorkomen. In deze blog zullen wij de financiële gevolgen van een inbraak en een aantal kosteloze maatregelen bespreken. Er zijn namelijk verschillende vormen van financiële schade bij een inbraak. Denk hierbij aan schade aan je woning of pand, inboedel en gestolen goederen. Ná het lezen van deze blog weet jij precies wat de mogelijke financiële gevolgen kunnen zijn bij een mogelijke inbraak in jouw huis of pand.

De financiële gevolgen van inbraak en hoe deze te voorkomen

De volgende onderwerpen zullen in deze blog behandeld worden:

Aantal feiten rondom inbraak

In 2019 kwam het aantal inbraken in Nederland neer op een aantal van ongeveer 40.000. Wanneer je dit vergelijkt met het aantal inbraken in bijvoorbeeld 2013 is dit gelukkig wél gehalveerd. Vorig jaar waren er volgens de politie namelijk 108 meldingen naar aanleiding van inbraak per dag. In 2013 lag dit aantal nog op 239 meldingen per dag. Daarbij ligt het aantal inbraken in 57% van de gemeenten in 2019 lager dan in 2018. In de resterende 43% is het aantal inbraken wél gestegen wanneer er een vergelijking tussen 2018 en 2019 wordt gemaakt.

Financiële schade

Financiële kosten inbraak

Wanneer gekeken wordt naar het financiële plaatje kan je zeggen dat dit niet mals is. Gemiddeld wordt er voor er voor meer dan €2.500,- aan spullen gestolen door inbrekers. En dit is nog alleen het bedrag gebaseerd op de gestolen goederen, laat staan schade aan je huis of pand. De inbreker moet op een bepaalde manier het huis of pand kunnen betreden. Dit kan door middel van het forceren van een deur, het inslaan van een raam of noem maar op. Deze vorm van vandalisme zorgt voor materiële schade, maar natuurlijk ook financiële schade. De schade aan het huis of pand moet natuurlijk weer hersteld worden en dit zal dan ook geld kosten wanneer je dit moet laten doen door een externe partij. Het repareren van bijvoorbeeld een standaard raam kost gemiddeld al rond €65,- per vierkante meter inclusief arbeidskosten.

Financiële schade voorkomen

Naast een goed werkend alarmsysteem is het ook van belang om terug te kunnen vallen op een inboedelverzekering. In Nederland is een inboedelverzekering niet verplicht. Toch is het van essentieel belang om een inboedelverzekering af te sluiten. Het is belangrijk om een dergelijke verzekering af te sluiten zodat je financiële onzekerheid kan voorkomen wanneer je slachtoffer bent van een inbraak. Een inboedelverzekering dekt namelijk de schade door inbraak en ook door diefstal. Daarbij ben je ook verzekerd tegen schade bij een poging tot inbraak of diefstal. De kosten van een inboedelverzekering zijn tussen de €9,- en €15,- per maand. Dit bedrag is afhankelijk van het huis en de buurt waar je woont.

Eenvoudige maatregelen

Maatregelen inbraak

Naast een alarmsysteem en inboedelverzekering kan je zelf ook een aantal kosteloze maatregelen nemen om het risico op inbraak te verminderen, als volgt:

  • Deuren en ramen goed afsluiten. Wees er ook alert op om de sleutels uit het slot te halen, ook vanuit de binnenkant.
  • Verstop nooit sleutels op plekken buiten het huis. Bijvoorbeeld onder een deurmat, bloempot of vuilniscontainer.
  • Snoei indien van toepassing op tijd je struiken rondom je huis. Inbrekers kunnen zich in voor- en achtertuinen verstoppen.
  • Wek niet de indruk dat je niet thuis bent. De inbreker is natuurlijk gevoeliger om in een huis of pand in te breken wanneer bijvoorbeeld alle lichten uit staan. Zorg er dus voor dat je altijd de indruk wekt dat er iemand aanwezig is.
  • Maak waar mogelijk gebruik van een kluis wanneer je in het bezit bent van grotere sommen giraal geld, dure producten of dierbare bezittingen.

Ten slotte

Wees je bewust van de financiële gevolgen die een inbraak met zich mee kan brengen. Wanneer je nog geen inboedelverzekering hebt afgesloten, denk er dan goed over na of dit niet eventueel van belang voor je kan zijn. Daarbij kan je ook het een en ander zelf doen om inbraak of diefstal tegen te gaan door de bovenstaande kosteloze maatregelen te treffen.

Wij vinden het superleuk als je je reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina om een reactie te plaatsen. Alvast bedankt!

Over de schrijver
Ricardo Lageweg is mede-eigenaar van de LagewegGroep en specialist op gebied van webshop & contentbuilding. Inmiddels heeft hij meer dan 250 blogs geschreven voor installo.nl, instructievideo’s opgenomen en verschillende webshops ontwikkeld en uitgebreid.
Reactie plaatsen