Groepenkast uitbreiden met een extra groepenkast in 8 stappen
08 februari 2021 
3 min. leestijd

Groepenkast uitbreiden met een extra groepenkast in 8 stappen

De groepenkast zorgt voor het beveiligen en verdelen van de elektriciteit in je woning. Daarmee is de groepenkast het hart van de elektrische installatie in je woning. Het aantal groepen in de verdeelkast hangt af van het vermogen van de apparaten in je huis. Eén groep kan namelijk maar een bepaald vermogen dragen. Is het vermogen van de aangesloten apparaten op één groep groter dan wat de groep aankan? Dan kan de schakelaar van de groep “uitslaan”.

Heb je nieuwe apparaten aangeschaft met meer vermogen dan voorgaande apparaten? Denk hierbij bijvoorbeeld aan een inductiekookplaat. Of een laadpunt voor elektrische auto’s met een groot vermogen? En red je het niet om al de componenten op een veilige manier aan te sluiten op de verdeelkast? Dan is het tijd om de verdeelkast uit te breiden. In veel gevallen kun je de aangeschafte componenten bijplaatsen in je huidige groepenkast. Alleen soms is er simpelweg geen ruimte meer over en moet je zelf ruimte creëren. In deze blog leggen we je in een aantal stappen uit hoe je je groepenkast kan uitbreiden met een extra groepenkast. Nieuwe lege groepenkast nodig? Klik dan hier!

Voordat we aan de slag gaan is het belangrijk om stil te staan bij het feit dat je gaat werken met elektriciteit. Ga dus alleen aan de slag wanneer je verstand hebt van elektriciteit. Kennis is macht. Schakel de hulp van een expert in wanneer je er niet uitkomt. Het gaat ten slotte wel om je veiligheid.

 

Stap 1: Kies een lege groepenkast voor jouw situatie

Hoeveel ruimte heb je beschikbaar in je meterkast? Heb je voldoende ruimte? Of is de ruimte beperkt? Wanneer je een nieuwe verdeelkast aanschaft, check dan of deze past in je meterkast. Gelukkig bieden fabrikanten vaak genoeg mogelijkheden. Hierdoor is er vrijwel altijd een verdeelkast die geschikt is voor jouw situatie. Bij de nieuwe groepenkast ontvang je vaak ook een aantal onderdelen die essentieel zijn voor de installatie. Zo ontvang je vaak een aantal afdekstrook modules. Met deze modules maak je ongevulde stukken van de groepenkast dicht. Daarnaast ontvang je ook vaak de buisinvoer stukken. Ook kun je aan de zijkant van de groepenkast vaak inzetstukjes uit de groepenkast halen. Op deze manier kun je dus je bestaande en nieuwe verdeelkast met elkaar koppelen. Een stickervel voor het benoemen van de groepen kun je op de groepenkast gebruiken om de verdeelkasten overzichtelijk te houden.

Stap 2: Spanningsloos maken

Je kan alleen veilig werken met elektriciteit wanneer de elektrische installatie helemaal spanningsloos is. Voordat je verder gaat schakel je eerst de groepen, de aardlekschakelaars en de hoofdschakelaar uit. Op deze manier stop je na de hoofdschakelaar het stroomcircuit in jouw woning (LET OP: Doe altijd stap 3!). Stel je huisgenoten op de hoogte van deze actie. Zij weten dan waarom zij geen gebruiken kunnen maken van het stroom.

Groepenkast componenten bestellen

Stap 3: Meet het circuitGroepenkast: Meten is Weten

Om er zeker van te zijn dat er geen spanning op de groepenkast staat, meet je het circuit. Meten is namelijk weten.

Stap 4: Haal deksel van groepenkast

Haal nu de deksel van de bestaande én van de nieuwe verdeelkast af. Dit doe je door de schroeven los te draaien of de klepjes los te maken. Leg de deksels op een veilige plek buiten je werkgebied. Op deze manier voorkom je dat je per ongeluk schade maakt aan de deksels, hierover struikelt en hou je jouw werkplek overzichtelijk.

Stap 5: Plaats de nieuwe groepenkast

Plaatst nu de nieuwe groepenkast in de meterkast. De inzetstukken kun je er uithalen. In sommige gevallen zitten deze nog vast. Dan kan je ze makkelijk losbreken. Nadat je de inzetstukken eruit hebt gehaald, is het mogelijk om de koppelstukjes te bevestigen. Je schuift het koppelstuk in de bevestigingsclipjes. Doe dit zowel aan de boven- als aan de onderkant. Nu kun je de nieuwe groepenkast vastmaken aan de muur met de bevestigingsschroeven. Het is niet altijd nodig om bevestigingsclipjes te gebruiken, je kunt bijvoorbeeld ook gewoon de kasten strak tegel elkaar aan monteren. In sommige situaties worden zelfs hele zijkanten van groepenkasten er uit gezaagd om een volledige overzichtelijke en ruimtelijke installatie te creëren. Echter raden wij je aan om het volgens de officiële manieren te installeren en de voorschrift van de fabrikant op te volgen. Heb je nog een nieuwe lege groepenkast nodig? Bezoek dan deze pagina.

Je kunt nu de nieuwe verdeelkast gaan uitbreiden met componenten. Dat is iets wat we in een andere blog uit zullen leggen.

Stap 6: Plaats de deksels terug

Het is nu tijd om de deksels te pakken die je op een veilige plek hebt gelegd. Schroef de deksels weer vast op de groepenkasten.

Stap 7: Plaats de afdekstrookjes

Je plaatst nu de afdekstrookjes op de nieuwe groepenkast, zodat deze helemaal is afgesloten. Deze afdekstrookjes plaats je op alle ‘open’ stukken van de nieuwe groepenkast. Naast hun afdekkende functie (aanraking tegengaan) zijn deze strookjes ook vlamdovend.

Stap 8: Inschakelen

Als je al deze stappen hebt doorlopen, heb je succesvol je nieuwe groepenkast geplaatst. Het is dan nu tijd om de hoofdschakelaar in te schakelen. Daarna schakel je de aardlekschakelaars in. Ten slotte schakel je alle groepen weer in. Hou deze volgorde voor het inschakelen van de componenten aan.

Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.

Over de schrijver
Ricardo Lageweg is mede-eigenaar van de LagewegGroep en specialist op gebied van webshop & contentbuilding. Inmiddels heeft hij meer dan 250 blogs geschreven voor installo.nl, instructievideo’s opgenomen en verschillende webshops ontwikkeld en uitgebreid.
Henk
Door

Henk

op 18 Nov 2021

Leuk, maar dit is het simpele deel. Het interessante stuk ontbreekt helaas. Hoe sluit je een tweede groepenkast aan? Het gemakkelijkst is natuurlijk doorlussen van het klemmenblok in de bestaande groepenkast, maar dat heeft wel als nadeel dat alle stromen over de bestaande kabels en klemmenblok lopen.Een andere mogelijkheid is een set aparte draden van de verbruiksmeter naar de tweede groepenkast. Maar daarvoor moet het energiebedrijf ingeschakeld worden omdat in dat geval de verzegeling open moet. Verder weet ik ook niet of de aansluitingen op de verbruiksmeter dubbel uitgevoerd zijn.

klaas Touber
Door

klaas Touber

op 17 Apr 2022

helemaal eens met Henk, hoe je een lege kast erbij moet zetten lijkt me niet het lastige, maar hoe sluit je die 2e aan. neem bv ik heb een Hagerkast en wil er een bij zetten, op alle aardlekken zitten al 2 draden, dus waar tak je nu af?

Luc Lageweg
Joop
Door

Joop

op 25 Apr 2022

En Hoe zou je in zo'n geval een tweede groepenkast in de garage aan kunnen sluiten. Hier ligt al een 5-aderige kabel vanaf de groepenkast in de meterkast. Ik zou de tweede groepenkast graag willen gebruiken voor de garage en de terrasverwarming.

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 26 Apr 2022

Beste Joop, bedankt voor je bericht. De kabel moet je in de hoofdgroepenkast beveiligen tegen overspanning en kortsluiting door een installatieautomaat. In de onderverdeler sluit je de kabel aan op een hoofdschakelaar, met daarachter de aardlekschakelaars en eindgroepen. Je begint met het maken van het ontwerp, je berekent de vermogens en bepaald vervolgens de waardes van de kabel en componenten.

Harold
Door

Harold

op 28 Jul 2022

Da, hebben jullie hier een aansluitschema voor ? Een plaatje dus :-).Groet Harold

Luc Lageweg
Toon
Door

Toon

op 02 Aug 2023

Door Toon op 2-8-2023. Heb een Mantelzorgwoning met 3 fase en nul aardkabel (4 X 4 mm² ) via een aardlekschakelaar in de hoofd groepenkast. Nieuwe groepenkast met 8 groepen. Probleem is nu dat de aarlek in beide groepenkasten bij een probleem nu uitvallen

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 14 Sep 2023

Beste Toon, de voedingskabel naar je onderverdeler in je mantelzorgwoning is een distributiegroep, en geen eindgroep. Daarom plaats je in de hoofdverdeler vaak een installatieautomaat (niet achter een aardlekbeveiliging). In je onderverdeler pas je dan een aardlekbeveiliging toe voor je eindgroepen. Indien de aardlek regelmatig uit valt, is er iets aan de hand. Dit zal onderzocht moeten worden.

sander
Door

sander

op 10 Apr 2024

Hallo Luc ik moet een sauna 11kw liefst 20amp mag 16 en jacuzzi 16 amp plaatsen in de tuin, groepenkast is vol. is het verstandig om 1 kabel 5 x 6mm2 te trekken vanaf de hoofdaansluiting naar een verdeler en dan te splitsen of met 2 kabels weg te gaan

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 18 Apr 2024

Beste Sander, je kunt in de groepenkast bijvoorbeeld een B20 automaat plaatsen die de kabel beveiligd. Meestal is dan een 5x6mm2 ruim voldoende, maar officieel moet je de kabel berekenen volgens de NEN1010. Hiervoor zijn ook (gratis) kabelberekeningsprogramma's op internet te vinden bij de kabelleveranciers. In je onderverdeler begin je met een hoofdschakelaar, met daarachter de benodigde groepen. Houdt wel in de gaten of je standaard 3x25A aansluiting het vermogen aan kan.

Reactie plaatsen