CE markering op groepenkasten, mogelijk een onveilig ontwerp?
Groepenkasten zijn veiligheidsproducten. De CE markering op groepenkasten geeft aan dat deze voldoet aan de NEN-EN-IEC 61439-3. Degene die de groepenkast assembleert wordt beschouwd als de fabrikant van de verdeler. En moet voldoen aan de taken en verantwoordelijkheden die in de norm staan. Maar wat zijn dan de stappen die in de norm staan om aan de NEN-EN-IEC 61439-3 te voldoen? Heb je een groepenkast nodig? Kijk dan ook eens in onze webwinkel: 123groepenkast.nl
Mist de CE-markering dan is het mogelijk een onveilig ontwerp!
- Technisch dossier. Het begint altijd met de vastlegging in het technisch dossier, door de projecteisen te evalueren en documenteren.
- Selectie. Hierna selecteer je de geschikte behuizing, componenten en onderdelen voor de toepassing.
- Toetsing. Technische informatie en CE-verklaring van de onderdelen toetsen op geschiktheid.
- Uitwerken. Op basis van de projecteisen werk je de groepenkast configuratie uit. Het ontwerp van de groepenkast gebeurt op basis van de NEN-EN-IEC-61439-3.
- Verificatie. Uitvoeren van de ontwerp-verificatie door het technisch bewijs dat het ontwerp voldoet aan de norm door middel van test of berekening.
- Assemblage. De samenbouw van de groepenkast door het monteren en bedraden. Het eindproduct vervolgens controleren door middel van een routinetest.
- Vastlegging. Het definitieve ontwerp vastleggen van alle materialen, componenten en de behuizing die zijn gebruikt bij de assemblage.
- Bewijs. Het verzamelen van aanvullende documenten en bewijs van naleving door relevante EU-richtlijnen te verzamelen.
- Naamplaat. Elke groepenkast voorzien van een naamplaat met alle relevante technische informatie over de configuratie.
- Conformiteitsverklaring. Opstellen van de CE-verklaring en markeren van de groepenkast met CE.
- Archivering. De uitkomst van alle stappen in het proces vastleggen in het technisch dossier. Dit dossier minimaal 10 jaar beschikbaar kunnen stellen op verzoek.
Uitbreiding van de GroepenKast
De standaard Eaton Systeem 55 en Medusa FLEX configuraties zijn daarnaast uit te breiden met één of meerder 16A FLEX installatieautomaten. Na uitbreiding conform de instructie blijft KEMA-Keur op de configuratie behouden. Ook andere fabrikanten kennen datzelfde principe, zoals Hager met zijn uitbreidingssets en ABB met zijn Busboard.
Misleiding van CE-markering
Het onterecht aanbrengen van de CE-markering en/of opstellen en ondertekenen van de conformiteitsverklaring is een economisch delict en valt onder de Wet op de economische delicten. Lidstaten moeten producten waarop de CE-markering is aangebracht op hun markt toelaten.
Net als ieder merk, wordt ook de CE-markering misbruikt. Het blijkt dat het valse (Chinese) CE-logo of de certificatie ervan niet officieel bestaan. Het is de taak van de Europese lidstaten om hierop toezicht te houden.
Conclusie:
Controleer daarom altijd of jouw groepenkast een naamplaat en een CE-markering heeft, om zeker te zijn van een veilige groepenkast.
Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.