BTW op Zonnepanelen Afgeschaft: Alles wat je Moet Weten
11 oktober 2023 
3 min. leestijd

BTW op Zonnepanelen Afgeschaft: Alles wat je Moet Weten

Vanaf 1 januari 2023 is een grote stap vooruit gezet in het stimuleren van duurzame energie. De BTW op zonnepanelen is afgeschaft, wat betekent dat het BTW-tarief op zonnepanelen nu 0% is. Maar wat houdt dit precies in en voor wie geldt deze regel? Dat lees je hier, in deze blog leggen we namelijk van A tot Zonnepaneel uit wat deze regeling betekent.

 De invloed van zonnepanelen op de groepenkast

Wat betekent het als de 'BTW op zonnepanelen is afgeschaft'?

Het afschaffen van de BTW op zonnepanelen betekent dat je niet langer BTW betaalt over de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Dit geldt voor alles dat betrekking heeft op de installatie, zoals de aanleg van kabels, het montagemateriaal en de zogeheten optimizers, omvormers en bijvoorbeeld PV verdelers. Zelfs de aanpassing van de groepenkast in verband met de aanschaf van zonnepanelen is BTW-vrij. Vraag vrijblijvend bij ons een groepenkast aan via deze link: PV Verdeler / Groepenkast zonder BTW aanvragen.

Voor een BTW vrije PV verdeler, kies hier je PV verdeler en vul vervolgens op de speciaal hiervoor gemaakte pagina met het artikelnummer in (Klik hier). Dan maken wij na een korte check alles in orde voor de 0% BTW aanvraag, dit is uiteraard kosten loos bij 123Groepenkast.nl.


Voor wie geldt dit BTW-vrije tarief?

Het 0%-tarief is van toepassing op zowel niet-geïntegreerde als geïntegreerde zonnepanelen die op of bij een woning zijn geplaatst. Niet-geïntegreerde zonnepanelen zijn het meest gebruikt en worden vaak op het dak of elders bij de woning gemonteerd. Geïntegreerde zonnepanelen fungeren daarnaast ook als dakbedekking. Voor geïntegreerde zonnepanelen in nieuwbouwwoningen gelden andere regels, lees dit 3 kopjes hieronder bij "Wat als ik geïntegreerde zonnepanelen op een nieuwbouwwoning wil installeren?".

Het is belangrijk op te merken dat het 0%-tarief alleen geldt voor zonnepanelen op of bij een woning. Dit omvat garages of schuren bij een woning, een serre en een aan- of uitbouw, een tuin bij een woning, een vakantiewoning, een bedrijf aan huis (zolang de zonnepanelen ook privé worden gebruikt), en een Vereniging van Eigenaren die zonnepanelen koopt voor op een appartementencomplex.


Wat als ik mijn zonnepanelen voor 1 januari 2023 heb gekocht?

Als je je zonnepanelen vóór 1 januari 2023 hebt gekocht, is de factuurdatum leidend. In dit geval kun je de BTW nog terugvragen. Dit doe je door je aan te melden als ondernemer en de BTW terug te vragen als ondernemer. Klik hiervoor op deze link: Zonnepanelen 21% betaald belastingdienst.

Wat valt er niet onder het 0%-tarief?

Hoewel de BTW op de meeste zonnepanelen is afgeschaft, zijn er enkele uitzonderingen. Zo geldt het 0%-tarief niet voor de levering en installatie van zonnepanelen op een bedrijfspand zonder woonfunctie, op openbare gebouwen en andere gebouwen die worden gebruikt voor activiteiten van algemeen belang. Daarnaast blijft het BTW-tarief van 21% gelden voor zonnecollectoren die zonlicht in warmte omzetten en voor de levering en installatie van een warmtepomp en een accupakket.

Wat als je als installateur geïntegreerde zonnepanelen op een nieuwbouwwoning wil installeren?

Voor installateurs of leveranciers van zonnepanelen geldt een bijzondere uitzondering. Als je alleen de geïntegreerde zonnepanelen op een nieuwbouwwoning installeert of levert, reken je 0% BTW. Je levert in dit geval namelijk niet de nieuwbouwwoning op (waar 21% BTW voor geldt), maar installeert of levert alleen de geïntegreerde zonnepanelen op de woning.

Echter, als je niet alleen de geïntegreerde zonnepanelen oplevert, maar ook de nieuwbouwwoning zelf, dan gaan de zonnepanelen op in de levering van de woning. In dit geval is de installatie en levering van de zonnepanelen belast met 21% BTW, net als de woning.


Conclusie

Het afschaffen van BTW op zonnepanelen is een enorme stimulans voor huiseigenaren om te investeren in duurzame energie. Het verlaagt de kosten aanzienlijk en maakt zonnepanelen toegankelijker voor iedereen. Dus als je overweegt om zonnepanelen te installeren, is dit het perfecte moment om de sprong te wagen. Het scheelt je namelijk tijd en geld omdat je niet meer de btw achteraf hoeft terug te vragen!

De aanpassing van de groepenkast in verband met de aanschaf van zonnepanelen of een PV verdeler is BTW-vrij, maar dit moet wel aangevraagd worden. Vraag vrijblijvend bij ons een groepenkast of PV verdeler zonder BTW aan via deze link: PV Verdeler / Groepenkast zonder BTW aanvragen.


Mocht je dit nou een interessante blog vinden of heeft de blog je geholpen met ophelderen, laat het weten hieronder in de reacties! Heb je nog een vraag? Stel die ook hieronder.

Over de schrijver
Ricardo Lageweg is mede-eigenaar van de LagewegGroep en specialist op gebied van webshop & contentbuilding. Inmiddels heeft hij meer dan 250 blogs geschreven voor installo.nl, instructievideo’s opgenomen en verschillende webshops ontwikkeld en uitgebreid.
Reactie plaatsen