Bij het investeren in zonne-energie is het belangrijk om een goed idee te hebben van de garanties die verbonden zijn aan je zonnepanelen. Deze garanties bieden bescherming en zekerheid voor je investering en kunnen je gerustheid geven dat je panelen zullen presteren zoals gegarandeerd.
In deze gids zullen we drie cruciale garanties bespreken: de productgarantie, de prestatie- of vermogensgarantie, en de installatie- of montagegarantie. We zullen uitleggen wat elk van deze garanties inhoudt, waarom ze belangrijk zijn en hoe je aanspraak kunt maken op deze garanties mochten er problemen optreden. Laten we beginnen met de productgarantie en wat dit eigenlijk inhoudt.
Productgarantie
Wat is een productgarantie?
Een productgarantie is een belofte van de fabrikant aan de klant dat het product naar behoren zal functioneren gedurende een bepaalde periode. In het geval van zonnepanelen dekt deze garantie meestal eventuele fabricage- of materiaaldefecten. Mocht een paneel binnen de garantieperiode defect raken, dan belooft de fabrikant het paneel te repareren of te vervangen.
Duur van de productgarantie
De duur van productgarantie op zonnepanelen varieert per merk en model. Gemiddeld bieden fabrikanten een productgarantie die varieert van 10 tot 25 jaar. Dit betekent dat als je zonnepanelen binnen deze periode een fabricage- of materiaaldefect vertonen, de fabrikant de panelen zal repareren of vervangen. Het is dus belangrijk om bij de keuze van je zonnepanelen de duur van de productgarantie in overweging te nemen. In deze blog vind je een kort overzicht van verschillende soorten zonnepanelen met hun eigenschappen (waaronder de duur van de garantie). Klik hier voor de blog: Een uitgebreide uitleg over alle soorten zonnepanelen.
Het belang van een betrouwbare fabrikant
Bij de aankoop van zonnepanelen is het belangrijk om te kiezen voor een betrouwbare fabrikant. Een stabiele en betrouwbare fabrikant heeft een grotere kans om zijn garantieverplichtingen op lange termijn na te komen. Bovendien, als een installateur failliet gaat, kunnen klanten zich nog steeds beroepen op de productgarantie bij de fabrikant. Het kiezen van gerenommeerde fabrikanten zoals LG of Solar Frontier (welke ondersteund worden door betrouwbare investeerders als Shell), biedt meer zekerheid dat ze over een decennium nog steeds bestaan en in staat zijn om defecte panelen te vervangen.
Wat te doen bij defecten of materiaalfouten
Mocht je zonnepaneel binnen de garantieperiode een defect vertonen, dan kun je aanspraak maken op de productgarantie. Het proces omvat meestal het contacteren van de fabrikant of leverancier, het verstrekken van details over het probleem en het overleggen van het aankoopbewijs. De fabrikant zal vervolgens het paneel inspecteren en indien nodig repareren of vervangen. In veel gevallen zijn alle zonnepanelen aangemeld na installatie om de productgarantie te garanderen. Je kunt altijd navraag doen bij de installateur of fabrikant hoe je aanspraak kunt maken op de productgarantie.
Prestatie- of Vermogensgarantie
Wat is een prestatie- of vermogensgarantie?
Een prestatie- of vermogensgarantie is een belofte van de fabrikant dat de zonnepanelen een bepaald percentage van hun geadverteerde prestaties zullen behouden gedurende een specifieke periode. Dit betekent dat als de prestaties van de zonnepanelen sneller dan verwacht afnemen, de fabrikant de panelen zal repareren of vervangen.
Wat is de duur van de prestatie- of vermogensgarantie
De duur van de lineaire prestatie- of vermogensgarantie kan variëren per soort zonnepaneel. Gemiddeld bieden fabrikanten een prestatiegarantie die varieert van 10 tot 25 jaar. Deze garantie geeft de zekerheid dat de panelen gedurende deze periode een bepaald percentage van hun oorspronkelijke vermogen zullen behouden.
Per merk, maar ook per type paneel kan de afname van de prestatie afwijken. Lees in deze blog meer over de types zonnepanelen en wat voor effect dit heeft op de lineaire vermogensgarantie. Klik hier voor de blog: Een uitgebreide uitleg over alle soorten zonnepanelen.
Belang van prestatie- of vermogensgarantie
De prestatie- of vermogensgarantie is essentieel om de levensduur en de economische waarde van de zonnepanelen te waarborgen. Het zorgt ervoor dat de zonnepanelen op de lange termijn een rendabele investering blijven, doordat ze een bepaald niveau van prestaties blijven leveren.
Wat te doen als de prestatie onder de vermogensgarantie komt
Mocht je merken dat de prestaties van je zonnepanelen eerder dan beloofd onder de gegarandeerde drempel komen, dan kun je aanspraak maken op de prestatie- of vermogensgarantie. Dit proces omvat het contacteren van de fabrikant of leverancier, het verstrekken van details over de prestatiedaling, en het overleggen van de nodige documentatie. De fabrikant zal vervolgens de situatie beoordelen en indien nodig de panelen repareren of vervangen.
Installatie- of Montagegarantie
Wat is een installatie- of montagegarantie?
Een installatie- of montagegarantie is een belofte van het installatiebedrijf dat zij de zonnepanelen correct, veilig en volgens de normen zullen installeren. Als er binnen de garantieperiode problemen optreden die direct gerelateerd zijn aan de installatie, belooft het bedrijf deze op te lossen zonder extra kosten voor de klant.
Wat er bijvoorbeeld niet onder valt is een normwijziging. Stel dat jouw installatie correct is opgeleverd volgens de op dat moment geldende normen, dan kan het zijn dat een dag, week, maand of jaar de norm wordt bijgesteld door nieuwe bevindingen vanuit de normcommissie. Jouw zonnepanelen installatie voldoet dan nog steeds aan de normen van tijdens de oplevering, aanpassing van de installatie valt dan niet onder installatie- of montagegarantie. Tevens is het niet een verplicht om je installatie continu te updaten naar de meest actuele normen, mits je een ingrijpende elektrische aanpassing doet.
Duur van de installatie- of montagegarantie
De duur van de installatie- of montagegarantie kan variëren per installatiebedrijf. Gemiddeld bieden installatiebedrijven een garantie van ongeveer 1 tot 2 jaar. Maar tegenwoordig zijn er grotere bedrijven die garanties aanbieden van 5 of zelfs 10 jaar op de installatie. Dit betekent dat eventuele problemen die optreden tijdens de installatie van de zonnepanelen binnen deze periode zonder extra kosten worden opgelost. Het is dus belangrijk om bij het kiezen van een installateur rekening te houden met de duur van de installatiegarantie.
Het belang van een professionele installateur
Het kiezen van een professionele en betrouwbare installateur is van cruciaal belang bij de aanschaf van zonnepanelen. Een goede installateur kan het risico op installatiefouten aanzienlijk verminderen. Bovendien zorgt een professionele installateur ervoor dat de panelen optimaal geïnstalleerd worden voor de beste energieopbrengst.
Ook ondanks installatiegarantie zie je dat er installateurs zijn die regelmatig slecht werk afleveren en zich niet aan de garanties houden. Probeer bij het kiezen van een zonnepanelen installateur niet alleen op de prijs te letten, maar ook op het werk wat ze afleveren en de ervaring die ze hebben over de jaren heen.
Wat te doen bij installatie problemen
Mocht je binnen de garantieperiode problemen ondervinden die gerelateerd zijn aan de installatie van de zonnepanelen, dan kun je aanspraak maken op de installatie- of montagegarantie. Het proces omvat over het algemeen het contacteren van het installatiebedrijf, het verstrekken van details over het probleem, en het overleggen van de nodige documentatie. Het installatiebedrijf zal vervolgens de situatie inspecteren en indien nodig de problemen verhelpen zonder extra kosten.
Wat te doen bij een failliet installatiebedrijf?
1. Neem Contact op met de Fabrikant
Het eerste wat je moet doen als je installateur failliet gaat, is contact opnemen met de fabrikant van je zonnepanelen. Zij kunnen je mogelijk verder helpen, omdat de productgarantie rechtstreeks van de fabrikant komt. De fabrikant kan mogelijk ook adviseren over gekwalificeerde installateurs in jouw regio voor eventuele reparaties of onderhoud.
2. Zoek een Nieuwe Installateur
Je zult waarschijnlijk een nieuwe installateur moeten vinden voor toekomstige reparaties of onderhoud. Zoek naar een betrouwbaar en gecertificeerd installatiebedrijf dat ervaring heeft met het merk en model van jouw zonnepanelen.
3. Controleer je Garanties
Het is belangrijk om de garantiedocumentatie te controleren om te zien wat er gedekt wordt in geval van faillissement van de installateur. In sommige gevallen kan de fabrikant een bepaalde periode van de installatiegarantie dekken. In andere gevallen kan er sprake zijn van een verzekering of een garantiefonds die kan dekken als een installateur failliet gaat.
Hier nog 6 extra tips voor de aanschaf van zonnepanelen:
Registreer je product bij de fabrikant
Als je dit nog niet gedaan hebt, registreer dan je zonnepanelen bij de fabrikant. Dit zorgt ervoor dat je direct op de hoogte bent van eventuele productupdates, terugroepacties of andere belangrijke informatie. Het kan ook nuttig zijn voor garantiedoeleinden.
Vergelijk verschillende offertes
Neem de tijd om offertes te vergelijken van verschillende installateurs. Dit zal je helpen om een goed idee te krijgen van de prijzen, services en garanties die beschikbaar zijn. Neem hoe gek het ook klinkt de algemene voorwaarden door, zowel van de duurdere als de goedkopere aanbiedingen.
Doe grondig onderzoek naar de fabrikant
Zorg ervoor dat je een betrouwbare fabrikant kiest. Zoek naar fabrikanten met een goede reputatie en een bewezen staat van dienst in de branche. Lees beoordelingen en vraag om referenties. Ga opzoek naar de herkomst van fabrikanten, kijk hoelang ze bestaan en door welke grote bedrijven ze eventueel ondersteund worden. (zoals Solar Frontier die als investeerder Shell heeft).
Controleer lokale subsidies en financiële ondersteuningen
Veel overheden en lokale instanties bieden subsidies of incentives aan voor de installatie van zonnepanelen. Deze kunnen helpen om de kosten van je investering te verminderen. Vanaf januari 2023 is zelfs de BTW van de aanschaf van zonnepanelen af. Lees hier meerover in deze blog: BTW op Zonnepanelen Afgeschaft: Alles wat je Moet Weten
Controleer de certificering van de installateur
Zorg ervoor dat de installateur gecertificeerd en gekwalificeerd is. Dit is een indicatie van hun vaardigheid en ervaring in het veld.
Let op de details van het contract
Zorg ervoor dat je alle details van het contract begrijpt, inclusief de kleine lettertjes. Dit moet details bevatten over de prijs, de installatiedatum, de garantie, de after-sales service en de verantwoordelijkheden van zowel de installateur als de huiseigenaar.
Bewaar tevens de contracten en alle informatie goed. Ook bij de eventuele verkoop van je huis is dit waardevolle informatie voor de volgende eigenaar.
- - -
Met een degelijke productgarantie, prestatie- of vermogensgarantie en installatie- of montagegarantie kun je vol vertrouwen investeren in een groenere toekomst. Het kiezen van betrouwbare fabrikanten en installateurs die deze garanties bieden, is een essentiële stap bij de aanschaf van zonnepanelen. Zo verzeker je jezelf van kwalitatieve panelen en een deskundige installatie, en ben je beschermd tegen eventuele problemen in de toekomst.
Stap 1 van een goede garantiedekking van je zonnepanelen installatie achteraf is het bewaren van alle documentatie. Bewaar facturen, offertes, algemene voorwaarden, namen en afspraken.
Vond je dit nou een leuke blog? Heb je nog een vraag? Of eventueel een garantie die hier niet bij staat? Laat het hieronder in de reacties weten!