Zonnepanelen aansluiten op een groepenkast
Zonnepanelen zijn erg in trek in Nederland. Hoewel het vaak bewolkt is in ons land, zijn deze panelen wel degelijk rendabel. Zonnepanelen werken namelijk op licht, en daarmee niet alleen op zonlicht. De panelen vangen dan ook het licht op wat door de wolken heen komt. Dus ook op een bewolkte dag zorgen de panelen voor voldoende opbrengst. In deze blog leggen we je kort uit hoe zonnepanelen werken. Daarnaast vertellen we je welke voordelen deze panelen hebben. Ten slotte leggen we uit hoe je zonnepanelen aansluit op een groepenkast.
Waarom zonnepanelen aanschaffen?
We zien steeds vaker zonnepanelen op huizen. Jaarlijks stijgt het aantal aangeschafte zonnepanelen d
De zon raakt niet ‘op’ wanneer jij deze gebruikt om energie op te wekken. Dit maakt de zon een eindeloze bron van energie. De aanschaffing van zonnepanelen is een investering, maar voor het opwekken van deze energie heb je verder geen extra uitgaven. Daarnaast stoot je met deze energiebron geen directe schadelijke stoffen uit.
Zonnepanelen zijn makkelijk en snel te plaatsen op je woning. Binnen een dag voorziet een installateur jouw woning van deze nieuwe energiebron. Hoewel zonnepanelen een investering zijn, verdien je deze panelen terug in zo’n 6 tot 10 jaar. Door de lange levensduur van de panelen maak je na deze terugverdienperiode pure winst. Ook verhogen de panelen de waarde van je huis. Het positieve energielabel heeft invloed op de prijs én op de snelheid waarmee je woning verkocht wordt.
Zonnepanelen aansluiten op de groepenkast
De panelen zijn geïnstalleerd op het dak, maar wat nu? Het is belangrijk dat de panelen goed aangesloten worden op de meterkast. Als dit niet juist gebeurt, leveren de panelen niet de energie die je verwacht. Ook kan er kortsluiting ontstaan wanneer de panelen niet goed zijn aangesloten.
De omvormer
Bij het aansluiten van de panelen op de groepenkast, gebruiken we een omvormer. Een omvormer zet de gewonnen gelijkspanning om in wisselspanning. Voor jouw veiligheid raden we je aan om de omvormer aan te sluiten op een aparte groep in de groepenkast. Wanneer er namelijk te veel stroom door een omvormer loopt kan dit leiden tot overspanning (meer over overspanning). Overspanning kan leiden tot de beschadiging van je panelen en elektrische installatie. Je sluit de zonnepanelen aan op de omvormer, welke je vervolgens aansluit op de groepenkast.
Er zijn twee verschillende varianten van de omvormer: de 1-fase omvormer en de 3-fase omvormer. De 1-fase omvormer is voordeliger in aanschaf maar mag maar 5750 Watt (25 Ampère x 230 Volt) leveren aan de hoofdzekering. Een klein zonnepaneelvermogen kun je aansluiten met een 1-fase omvormer. Wil je meer vermogen installeren en meer zonnepanelen? Dan heb je een 3-fase omvormer nodig. De 3-fase omvormer verdeelt de opgewekte stroom over 3 fasen.
De bruto-productiemeter
Wanneer je in aanmerking komt voor de SDE, ofwel de subsidie duurzaam energie, ben je verplicht om een bruto-productiemeter te plaatsen in je meterkast. De bruto-productiemeter is een kilowattuurmeter. Deze meter registreert de energie die je zonnepanelen opwekken. Voor elke kilowattuur die je opwekt krijg je subsidie van de overheid. Let wel op, de kilowattuurmeter moet voorzien zijn van een MID certificering.
Salderen
Elke keer wanneer je zonnepanelen meer stroom opwekken dan jij op dat moment gebruikt, lever je het overschot terug. Dit overschot lever je terug op het energienet. Een energieleverancier is dan ook wettelijk verplicht om de stroom die jij terug levert te verrekenen met de stroom die jij afneemt. Dit principe noemen we salderen. Leveren je panelen meer op dan dat je verbruikt? Dan krijg je een vergoeding van elke kilowattuur die je ‘te veel’ hebt opgewekt.
Tussen 2023 en 2031 wordt de salderingsregeling afgebouwd
Vanaf 2023 wil de regering de salderingsregeling afbouwen. Vanaf 2023 mag je dan ieder jaar minder stroom wegstrepen en vanaf 2031 kun je niets meer salderen. Je ontvangt dan een vergoeding voor elke kilowattuur die je ongesaldeerd levert aan het net. Investeren in zonnepanelen blijft daarmee zeker aantrekkelijk. Na een aantal jaar leveren de panelen je immers alleen maar winst op.
Tot slot
In deze blog hebben we je uitgelegd waarom zonnepanelen steeds meer in trek zijn. Naast dat ze bijdragen aan een beter milieu, leveren ze je na een aantal jaar alleen maar winst op. Daarnaast verhogen deze panelen de waarde van je huis. Een positief energielabel doet immers veel goed. Investeren in zonnepanelen is daarom zeker de moeite waard.
Daarnaast hebben we in deze blog besproken dat een omvormer een essentieel onderdeel is voor de installatie van deze panelen. Een omvormer is in staat om gelijkspanning om te zetten in wisselspanning. Hierdoor kun je de opgewekte energie gebruiken wanneer jij de stekker van je apparaat in een stopcontact steekt. Een stopcontact werkt namelijk op wisselspanning. Heb je nog groepenkast nodig? Ga dan ook eens naar deze website.
Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.