Waaruit bestaat een zonnepanelen installatie?
Zonnepanelen zijn steeds meer in trek in Nederland. Steeds meer inwoners bekleden hun daken met zonnepanelen om zo groene energie op te wekken. Een groot voordeel van zonnepanelen op je dak is dat het je veel geld bespaart. De zon geeft gratis energie. Dit betekent dat de kosten van je energierekening lager zullen worden. Het aanschaffen van zonnepanelen is de investering meer dan waard. Maar waaruit bestaat een zonnepanelen installatie? In deze blog vertellen we je waaruit een zonnepanelen installatie bestaat. We vertellen je eerst iets over de verschillende soorten panelen die beschikbaar zijn. Daarnaast zullen we het hebben over verschillende producten uit de installatie. De omvormer, het montage systeem, het monitoringssysteem en nog meer zal voorbijkomen in deze blog.
Materiaal zonnepanelen
Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt. Wanneer je panelen uit gaat kiezen heb je dus keuze uit verschillende materialen. We onderscheiden panelen van monokristallijn, polykristallijn en amorf (oftewel dunne film).
Het meest gekozen materiaal voor zonnepanelen is monokristallijn. Dit zijn zwarte panelen die je kan herkennen aan de kleine vierkantjes waaruit ze bestaan. De panelen hebben een relatief hoog rendement per vierkante meter. Ze hebben veel vermogen doordat de zonnecellen uit één kristal bestaan. Het vermogen van deze panelen is zo’n 280 tot meer dan 400 Wp (Wattpiek). De monokristallijn panelen zijn wat hoger in kosten dan panelen van ander materiaal. Dit komt doordat er een speciaal productieproces nodig is om de zonnecellen te produceren.
Polykristallijn zonnepanelen bestaan, zoals de naam al zegt, uit meerdere kristallen. Dit zorgt voor een lagere opbrengst. Maar de aanschafprijs van deze panelen is ook lager. Het rendement van deze panelen ligt zo’n 15 procent lager dan bij monokristallijn panelen. Het vermogen van deze panelen ligt tussen de 260 tot 310 Wattpiek. De polykristallijn panelen hebben een minder ingewikkeld productieproces. Hierdoor zorgen deze panelen voor minder restafval tijdens de productie. De polykristallijn panelen zijn daardoor milieuvriendelijker dan monokristallijn panelen. Je kan de polykristallijn panelen herkennen aan de blauwe kleur.
Tegenwoordig zijn er ook amorf panelen op de markt. Een andere benaming voor deze panelen is ‘dunne film panelen’. Deze panelen bestaan niet uit kristallen. Deze panelen zijn erg dun, waardoor ze ook buigbaar zijn. Amorf panelen zijn daarom ook geschikt om op ronde oppervlakken te plaatsen. Daarnaast blijven de dunne film panelen ook goed werken bij extreme hitte. De steeds hetere zomers in Nederland zijn met deze panelen dus geen enkel probleem. Het vermogen van deze panelen ligt een stuk lager, namelijk tussen 120 en 150 Wattpiek. Echter zijn deze panelen wel het goedkoopst.
Groep meterkast
Als je een zonnepanelen installatie wil gaan plaatsen, is het belangrijk om een nieuwe groep te plaatsen in je meterkast. Voor extra veiligheid en zekerheid plaats je je panelen installatie op een eigen groep.
De omvormer van de zonnepanelen sluit je aan op een eigen groep
Eigenlijk sluit je de panelen niet rechtstreeks aan op de groepenkast. Je sluit alle zonnepanelen aan op de omvormer. De omvormer plaats je tussen de panelen en de groepenkast. Je legt een kabel tussen de omvormer en de meterkast. Op deze manier kunnen alle elektrische apparaten de zonne-energie gebruiken. De kabel die van de omvormer naar de meterkast gaat sluit je aan op een eigen groep. Hierdoor ben je verzekerd van een veilig systeem. Hebben de aardlekschakelaars in je groepenkast ieder al 4 groepen achter zich zitten? Dan moet je naast een nieuwe groep ook een nieuwe aardlekschakelaar in de groepenkast plaatsen. Heb je componenten nodig voor in de groepenkast? Klik dan op deze link. Ook kun je gebruik maken van een PV verdeler.
Omvormer
Maar wat voor functie heeft een omvormer dan? De omvormer zet de opgewekte stroom om in bruikbare stroom. Zonnepanelen produceren namelijk gelijkstroom. Om deze stroom te kunnen gebruiken, zet de omvormer deze stroom om naar wisselstroom.
Zonnepanelen produceren gelijkstroom
Je kan kiezen uit verschillende soorten omvormers. We onderscheiden de stringomvormer, hybride omvormer, en micro-omvormer. We gebruiken de stringomvormer vaak als zonnepanelen in een serie op elkaar aangesloten zijn. Je panelen vormen dan samen één kring. Het nadeel van een stringomvormer doet zich voor wanneer er sprake is van schaduw. Valt er op één paneel schaduw? Dan heeft dit een negatief gevolg voor de opbrengst van de gehele kring.
De omvormer vormt gelijkstroom om in wisselstroom
De hybride omvormer is handig als je van plan bent om zelf energie op te slaan. De hybride omvormer zorgt ervoor dat er geen energie verloren gaat. Deze omvormer is in staat om opgeleverde stroom slim weg te werken.
Ten slotte kun je ook kiezen voor micro-omvormers. Deze plaats je achter ieder individueel zonnepaneel. Ieder zonnepaneel heeft dan zijn eigen omvormer. De micro-omvormers, en dus ook de panelen, werken onafhankelijk van elkaar. Hierdoor blijft je rendement hoog.
Montage systeem
Het montage systeem is een essentieel onderdeel van je zonnepanelen installatie. Om de panelen op het dak te kunnen monteren, heb je een montage systeem nodig. Het type montage systeem beslis je aan de hand van het type dak waarop je de panelen gaat plaatsen. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de draagkracht van het dak. Vaak bestaat een montage systeem uit een aantal dak haken en een frame. Op dit frame kun je vervolgens de panelen klikken of schroeven.
Bij de montage van je zonnepanelen moet je ook denken aan de bekabeling. Zo moeten er verbindingen gelegd worden tussen de panelen, de omvormer, en de groepenkast.
Monitoringssysteem
Wil je precies weten hoeveel stroom je zonnepanelen leveren? Dan heb je een monitoringssysteem nodig. Over het algemeen kun je de opbrengst van je panelen uitlezen op de omvormer. Echter is het leuker om je opbrengst te bekijken op je tablet of mobiel. Sommige omvormers maken het mogelijk om je opbrengst op deze manier te bekijken. Daarnaast zijn er monitoringssystemen die je optioneel kan toevoegen aan je zonnepanelen installatie. Dit systeem geeft naast de opbrengst ook storingen aan door middel van e-mailmeldingen.
Ten slotte
In deze blog hebben we je uitgelegd uit welke onderdelen een zonnepanelen installatie bestaat. Tijdens het installeren van de panelen kom je de omvormer, het montage systeem, en een monitoringssysteem tegen. Daarnaast heb je in deze blog gelezen welke verschillende panelen er op de markt zijn. Kies je voor monokristallijn panelen, die het hoogste vermogen leveren? Of ga je voor de duurzaam geproduceerde polykristallijn panelen? Of kies je de goedkopere dunne film panelen, die dun en buigbaar zijn?
Daarnaast hebben we je uitgelegd dat een omvormer onmisbaar is in je installatie. Zonder omvormer is je zonnepanelen installatie nutteloos. De omvormer zet de gelijkstroom om naar wisselstroom. Op deze manier kun je daadwerkelijk gebruik maken van je opgewekte stroom. We hebben je ook uitgelegd welke verschillende soorten omvormers er zijn. Je kan dus kiezen wat het beste bij jouw situatie past.
Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.