Het verschil tussen de kookgroep en fornuisgroep

De meeste mensen koken tegenwoordig elektrisch. Je hebt een kookgroep of fornuisgroep nodig als je elektrisch wilt gaan koken. Daarom vind je deze groep tegenwoordig vaker en vaker terug in de groepenkast. We zien dat de benamingen ‘kookgroep’ en ‘fornuisgroep’ door de jaren heen meer en meer door elkaar worden gehaald. Zowel in de volksmond als bij verschillende fabrikanten die deze woorden gebruiken als synoniemen. Toch is er uiteindelijk wel een verschil tussen de kookgroep en fornuisgroep. In deze blog leggen wij je daarom uit wat het verschil is tussen een kookgroep en een fornuisgroep.

Verschil fornuisgroep en kookgroep

Velen halen de woorden ‘fornuisgroep’ en ‘kookgroep’ door elkaar. Zowel de fornuisgroep als de kookgroep hebben namelijk hetzelfde doel. Dat doel is het realiseren van elektrisch koken. Toch kun je wel een onderscheid maken tussen de twee.

Over het algemeen gebruik je een fornuisgroep om een 2 fase fornuis aansluiting te realiseren. We gebruiken de kookgroep daarentegen om een 3 fase aansluiting te creëren. Tegenwoordig praten fabrikanten / distributeurs en installateurs over een 2P+2N fornuisgroep, een 2P+2N kookgroep of een 2 fase aansluiting. Of spreken we over een 3P+N kookgroep, een 3P+N fornuisgroep of een 3 fase aansluiting voor de kookgroep.

Een 2P+2N groep bestaat uit 4 aansluitingen: twee fasedraden (2P) en twee nuldraden (2N). Daarnaast is er ook nog een aardedraad nodig. De fasedraad is de draad die onder spanning staat ten opzichte van de aarde en de nuldraad. De nuldraad is de draad die meestal elektrisch gekoppeld is met de aarde. Deze draad heeft vrijwel geen spanning ten opzichte van de aarde. De fasedraad en nuldraad voeren samen de elektrische stroom van en naar de aangesloten apparatuur. Een 3P+N groep bestaat uit 3 fasedraden, één nuldraad en een aardedraad. Bij een driefasige spanning staat ook tussen de 3 draden onderling spanning.

Welke kookgroep kun jij gebruiken?

Welke groep je nodig hebt, hangt af van je meterkast. Veel woningen in Nederland zijn voorzien van een 1 fase aansluiting. Als je een 1 fase groepenkast hebt, dan staat er 220/230V op je elektriciteitsmeter. Je woning kan ook een 3 fasen aansluiting hebben. Een 3 fasen aansluiting is groter dan de 1 fase aansluiting. De 3 fasen aansluiting levert een groter vermogen. Als je te maken hebt met een 3 fasen groepenkast, dan staat er 3×220/230V of 380/400V op je elektriciteitsmeter. Vind je het moeilijk om te zien of je te maken hebt met een 1 fase of 3 fasen aansluiting? Dan kun je ook op de factuur van je energieleverancier terugvinden welke aansluiting jouw groepenkast heeft.


Heb je een 1 fase groepenkast dan gebruik je een 2P+2N


Ben je erachter welke groepenkast je hebt? Dan kun je gaan bepalen welke kookgroep of fornuisgroep je nodigt hebt. Heb je een 1 fase groepenkast? Dan kun je de 2P+2N fornuisgroep aansluiting gebruiken. Hierbij gebruik je dan twee keer de 1 fase. Heb je een 3 fase groepenkast? Dan kun je kiezen tussen de 2P+2N en 3P+N kookgroep. Hierbij gebruik je de 3 fase van de installatie. Met een 3 fasen kookgroep kun je de aansluiting van kooktoestellen met een hoger vermogen faciliteren. Dan kan je met een kookgroep een hoger vermogen van kooktoestellen aan.


Heb je een 3 fase groepenkast dan kun je kiezen


De 2P+2N sluit je bij de 3 fase aan op 1 fase of 2 fasen. Bijvoorbeeld enkel L1+ L1 of 2 fasen L1 + L2 (L1 + L3 of L2 + L3). Bij de 3P+N sluit je de fasen van de groep aan op L1, L2 en L3.

Ten slotte

We zien steeds vaker dat ‘fornuisgroep’ en ‘kookgroep’ door elkaar gebruikt worden en dat het  verschil steeds meer verwaterd. In deze blog heb je gezien dat er wel degelijk een verschil is tussen de fornuisgroep en de kookgroep. Tegenwoordig onderscheiden we de 2P+2N kookgroep, 2P+2N fornuisgroep of de 2 fase aansluiting. Of we spreken over de 3P+N kookgroep, de 3P+N fornuisgroep of de 3 fase aansluiting. Houd rekening met of je een 1 fase of 3 fase groepenkast hebt wanneer je een fornuisgroep of kookgroep gaat uitkiezen. Belangrijk is dat zowel de fornuisgroep en de kookgroep hetzelfde doel hebben. Beide kun je gebruiken om elektrisch koken te realiseren.

Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. 

Alvast bedankt.