Aardrail

Een aardrail wordt gebruikt om draden mechanisch en elektrisch te verbinden door middel van een aardklem. Aarding en aardingsklemmen duidt men volgens internationale normen aan met de kleuren groen en geel. In een woning bevindt de aardrail zich in de meterkast. Deze rail is verbonden met de aardelektrode.

Op de rail zijn o.a. de groepenkast, de gasleiding en de waterleiding aangesloten. Maar ook de badkamer aardrail in de badkamer. Op deze rail sluit je de "metalen gestellen" in de badkamer aan, zoals de waterleiding en de radiator. Tegenwoordig sluit men op de aardrail in de meterkast ook de aarde (potentiaal-vereffening) van zonnepanelen en de warmtepomp aan.

In een elektrische installatie verbindt een aardingssysteem specifieke delen van die installatie met het geleidende oppervlak van de aarde voor veiligheids- en functionele doeleinden. Het referentiepunt is het geleidende oppervlak van de aarde.

De keuze van het aardingssysteem kan de veiligheid en elektromagnetische compatibiliteit van de installatie beïnvloeden. De voorschriften voor aardingssystemen verschillen aanzienlijk van land tot land, hoewel de meeste de aanbevelingen van de Internationale Elektrotechnische Commissie volgen.

Een aardrail is een belangrijk onderdeel van de elektrische installatie

Naast elektrische voedingssystemen, kunnen andere systemen aarding vereisen voor veiligheid of functie. Lange constructies kunnen bliksemafleiders hebben als onderdeel van een systeem om ze te beschermen tegen blikseminslag.

Coax-verbindingen gebruiken de aarde als één geleider van een circuit, waardoor je de kosten van de installatie van een retourdraad over een lang circuit bespaard. Radio-antennes vereisen mogelijk speciale aarding voor gebruik, evenals voor het regelen van statische elektriciteit en bliksembeveiliging.

Een aardingsaansluiting van de blootgestelde geleidende delen van elektrische apparatuur helpt bij het beschermen tegen elektrische schokken. Door het blootgestelde geleidende oppervlak van aangesloten apparaten op het aardpotentiaal te houden. Wanneer er een fout optreedt, stroomt de stroom van het voedingssysteem naar de aarde.

Om apparatuur tegen schade door lekstroom te beschermen, detecteren aardlekschakelaars de lekstroom en onderbreken ze het circuit. Een alternatief voor beschermende aarding van blootgestelde oppervlakken is een ontwerp met "dubbele isolatie" of andere voorzorgsmaatregelen.

Zodat een enkele storing of een zeer waarschijnlijke combinatie van storingen niet kan resulteren in contact tussen spanning voerende circuits en het oppervlak. Een elektrisch handgereedschap kan bijvoorbeeld een extra systeem van elektrische isolatie tussen interne componenten en de behuizing van het gereedschap hebben. Zodat zelfs als de isolatie voor de motor of schakelaar faalt, er geen gevaar optreedt.
Reactie plaatsen

Bezoek onze partner websites

Gewiss groepenkasten installatieautomaten aardlekschakelaars kopen

GewissElektro.nl

GroepenKast bestellen

123GroepenKast.nl