Hoe installeer je een 4 polige kracht aardlek automaat?
Maak het jezelf gemakkelijk door een aardlekautomaat te installeren in je groepenkast. De aardlekautomaat is namelijk een combinatie van een aardlekschakelaar en een installatieautomaat. Een aardlekautomaat, of alamat, haco ect., zorgt ervoor dat je elektrische installatie goed beveiligd is. De aardlekautomaat beveiligd zowel tegen hoge lekstromen als tegen kortsluiting en overbelasting. In deze blog leggen we je uit hoe je een 4 polige aardlekautomaat kunt installeren. Maar eerst leggen we je uit wat het voordeel is van een aardlekautomaat.
1. Wat is een Aardlek automaat?
Zoals we al zeiden beschermt de aardlek automaat tegen hoge lekstromen, kortsluiting en overbelasting. Dit betekent dat de aardlekautomaat multifunctioneel is. Hij beschermt de elektrische installatie namelijk tegen verschillende verschijnselen. Maar wat is nu het grote voordeel van de aardlekautomaat? Deze schakelt bij een hoge lekstroom alleen de desbetreffende groep uitschakelt. Hiermee bedoelen we de groep waar de storing zich bevindt. De andere groepen worden niet uitgeschakeld. Als een aardlekschakelaar een lekstroom detecteert, schakelt deze alle groepen uit. Met een aardlekautomaat weet je gelijk welke groep de lekstroom of storing veroorzaakt. Zo weet je meteen waar het probleem zich voordoet.
Heb jij een aardlek automaat nodig? Hier een volledig overzicht: Klik hier
2. Een 2 of 4 polige kracht aardlek automaat?
Ook bij aardlek automaten heb je de keuze tussen een 1 fase en 3 fase variant. De aardlekautomaat voor een 1 fase groepenkast is 1-polig + nul. Dit maakt het tot een in de volksmond 2 polige aardlekautomaat. De aardlekautomaat voor een 3 fase groepenkast is 3-polig + nul. Dit is een 4 polige aardlek automaat van vier modules breed. We noemen een 4 polige aardlekautomaat ook wel een kracht aardlekautomaat.
Op de meter van de fabrikant kun je aflezen met welke groepenkast je te maken hebt. Staat er 3×220/230 V of 380/400 V? Dan heb je te maken met een 3 fase groepenkast. Je kunt dan een 2 polige en 4 polige aardlekautomaat gebruiken. Staat er 220/230 V? Dan heb je te maken met een 1 fase groepenkast. In dit geval kun je geen kracht aardlek automaat installeren.
3. Installatie 4 polige kracht aardlek automaat – 9 stappen
Je bent nu op de hoogte van wat een aardlekautomaat is. We vervolgen deze blog met een stappenplan om een 4 polige aardlekautomaat te installeren. Neem tijdens het installeren alle tijd die je nodig hebt. Op deze manier voorkom je slordige fouten. Daarnaast willen we je op het hart drukken om alleen aan de slag te gaan met elektriciteit als je daar verstand van hebt.
Stap 1: Voorbereiding
Let er bij het uitkiezen van een aardlekautomaat op dat deze geschikt is voor jouw groepenkast. Kies dus of voor een 2 polige of voor een 4 polige aardlekautomaat. Bedenk vervolgens welke andere materialen je nodig hebt voor de installatie. Haal deze materialen in huis. Zo hoef je niet halverwege het installeren te stoppen omdat er materialen missen.
Stap 2: Maak de groepenkast spanningsloos
Alle benodigde materialen in huis? Dan is het tijd om de groepen uit te schakelen. Daarna schakel je de aardlekschakelaars uit. Ten slotte doe je hetzelfde voor de hoofdschakelaar.
Stap 3: Controleer of er nog spanning op de groepenkast staat
Check nu of er nog spanning op de groepenkast staat. Dit doe je met een spanningstester. Is de groepenkast vrij van spanning? Dan kun je nu veilig beginnen met de installatie van de alamat.
Stap 4: Haal de deksel van de groepenkast
Nu kun je de deksel van de groepenkast af halen. Je doet dit door de schroeven los te draaien. Plaats de deksel buiten het gebied waar je te werk gaat. Zorg dat de deksel op een veilige plek ligt om schade te voorkomen.
Stap 5: Klik de aardlekautomaat op de DIN-rail
Nu de deksel van de groepenkast is, kun je gaan bepalen waar je de aardlekautomaat gaat plaatsen. Je hebt hier vier vrije modules voor nodig. Klik nu de aardlekautomaat op de DIN-rail op de door jou gewenste plek.
Stap 6: Sluit de aardlekautomaat aan op de kabelverdeelblokjes
De stroom loopt van de hoofdschakelaar naar de kabelverdeelblokjes. Vanaf de kabelverdeelblokjes gaat de stroom naar de verschillende aardlekbeveiliging. Daarom sluit je ook je nieuwe aardlekautomaat aan op de kabelverdeelblokjes.
Je begint met het openschroeven van de kabelverdeelblokjes. Hier kan dan de bekabeling van de aardlekautomaat in. Schroef de kabelverdeelblokjes vervolgens weer dicht. Is alle bekabeling aangesloten op de kabelverdeelblokjes? Dan sluit je nu de bekabeling aan op de inkomende kant van de alamat. Zorg ervoor dat je de verschillende draden op de juiste plek aansluit. Schroef de schroeven vervolgens handvast vast.
Stap 7: Aandraaien met momentschroevendraaier
Je hebt nu de aardlekautomaat geïnstalleerd in je groepenkast. Toch ben je nu nog niet klaar. Het is nu tijd om de schroeven aan te draaien met een momentschroevendraaier. Op de website van de fabrikant staat hoeveel het aandraaimoment moet zijn. Zoek dit op en stel de momentschroevendraaier op de juist manier in. Je loopt nu de schroeven van de alamat waarop de bekabeling is aangesloten na met deze schroevendraaier. Door een momentschroevendraaier is de overgangsweerstand tussen het component en de bekabeling optimaal.
Meer weten over de momentschroevendraaier? klik hier
Stap 8: Plaats de deksel terug op de groepenkast
Nu is het tijd om de deksel weer terug te plaatsen op de groepenkast. Schroef de deksel weer vast op de kast. Plaats ook de module eenheden van het afdekstrookje terug.
Stap 9: inschakelen spanning
Je kunt nu de spanning weer inschakelen. Je begint met het inschakelen van de hoofdschakelaar. Vervolgens zijn de aardlekschakelaars aan de beurt. Ten slotte schakel je ook de groepen weer in. Je hebt nu de installatie van de 4 polige aardlekautomaat voltooid.
In deze blog hebben we je in 9 stappen uitgelegd hoe je een 4 polige krachtaardlekautomaat installeert. Daarnaast weet je dat een alamat eigenlijk een combinatie is van een aardlekschakelaar en een installatieautomaat. De alamat beschermt de installatie tegen lekstromen, kortsluiting én overbelasting. Je hebt in deze blog ook gelezen wat het voordeel van een aardlekautomaat is. Het voordeel is dat deze alleen de groep waar het probleem zich bevindt uitschakelt. De andere groepen worden niet uitgeschakeld. Hierdoor kun je gemakkelijk zien in welke groep het probleem zich voordoet.
Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.