CV-ketel vervangen en van het gas af?
Wat moet je doen als de cv-ketel vervangen moet worden en je nog op aardgas aan aangesloten zit? Dit is een veel gestelde vraag die mogelijk een half miljoen mensen zichzelf stellen. Deze mensen hebben namelijk een cv-ketel die aan het einde van zijn levensduur is, en men moet binnenkort deze CV-ketel gaan vervangen.
Gebruik CV-ketel op aardgas is eindig
Alternatieven CV-ketel
Elektrische CV-ketel
Het gebruik van een CV-ketel aardgas komt ten een einde
Zeker 7 miljoen mensen zijn vandaag de dag op het aardgas aangesloten. Maar aan het gebruik van aardgas komt een einde. Als gevolg van o.a. het klimaatakkoord en de aardbevingen in Noordoost Nederland is het de bedoeling om te stoppen met het gebruik van aardgas. Uiterlijk in 2050 wil de overheid stoppen met het koken en stoken op aardgas. Maar men wil het liefst eerder stoppen. “Hoe sneller hoe beter.”
De overschakeling naar elektrisch koken is al sterk toegenomen
In de dagelijkse praktijk zien wij zelf al veel mensen overschakelen van het gas-kooktoestel naar het elektrisch-kooktoestel. De verkoop van fornuisgroepen en kookgroepen los en in groepenkasten in onze webshop 123groepenkast.nl is mede als gevolg hiervan sterk toegenomen. Lees hier meer informatie over de fornuisgroep: Link.
Bovenstaande overschakeling van een gas naar een elektrisch kooktoestel is relatief eenvoudig. Echter het verwarmen van de woningen en het maken van warm water vergt meer expertise.
Zo hangt de keuze af van verschillende factoren. Is de gemeente bijvoorbeeld bezig met de aanleg van een warmtenet? Is je huis goed geïsoleerd? Een slecht geïsoleerd huis is namelijk nog niet geschikt voor een warmtepomp. In een redelijk geïsoleerde woning kun je een nieuwe cv-ketel combineren met een hybride warmtepomp. Ook al gaat Nederland stap voor stap van het aardgas af, het kan ook een goede keuze zijn om de cv-ketel deze keer “gewoon” te vervangen door een cv-ketel op gas. En over 10-15 jaar een andere keuze te maken.
Maar welke alternatieven zijn er voor de cv-ketel?
De voordeligste keuze is de huidige ketel te vervangen door een soortgelijk exemplaar op gas. Binnen een paar uur is de cv-ketel vervangen en de verwarmingsinstallatie hoeft niet worden aangepast. Maar dit is voor het milieu niet de beste keuze. Er zijn een aantal alternatieven, zoals bijvoorbeeld een hybride warmtepomp.
De hybride warmtepomp is een duurzame oplossing, maar heeft nog wel gas nodig
Een hybride warmtepomp is een duurzame oplossing en zeer geschikt voor de bestaande bouw. Er zijn vrijwel geen bouwkundige aanpassingen nodig, en is vooral geschikt voor een matig geïsoleerd huis. Dit systeem heeft nog wel een cv-ketel nodig die bij-verwarmt als het te koud is. Je verbruikt hiermee (veel) minder aardgas. Deze oplossing heeft een buiten-unit nodig. Let er wel op dat deze geluid maakt, en tot enige overlast kan leiden. De locatie van de buitenunit is dus belangrijk.
Een zelfstandige warmtepomp is nog duurzamer, maar is nog een dure oplossing
Een zelfstandige warmtepomp is nog duurzamer dan een hybride warmtepomp. Je hebt hiermee geen gas meer nodig. Maar dan moet je wel een goed geïsoleerde woning hebben. Minimaal energielabel B. De aanschafkosten zijn wel hoog. Afhankelijk van aanpassingen van je huidige installatie zijn de kosten vaak tussen de € 6.000 en € 20.000.
Er zijn wel subsidies beschikbaar waardoor deze kosten vaak iets lager uitvallen. Ook moet je ruimte genoeg hebben voor de binnen-unit en voor de buiten-unit bij een lucht-warmtepomp. Ook hier maakt de buiten-unit een geluid waarmee je rekening moet houden.
Met het vervangen van je cv-ketel (gas gestookt) door een zelfstandige warmtepomp stijgt je stroomverbruik. Je groepenkast moet je vaak verzwaren, en in sommige gevallen zelfs je stroomaansluiting (Lees meer over warmtepomp aansluiten). Het extra stroomverbruik compenseer je eventueel elektrische zonnepanelen, oftewel PV-panelen.
CV-ketel vervangen door een elektrische cv-ketel
Een minder goed alternatief is de elektrische cv-ketel. Alhoewel deze goedkoper in aanschaf is dan een warmtepomp zijn de verbruikskosten vele malen hoger. De installatie verbruikt namelijk veel stroom. De energiekosten zijn namelijk 5 keer zoveel als bij een warmtepomp. De kans is groot dat je je energieaansluiting moet laten verzwaren. Een ander nadeel is dat je voor de warmwatervoorziening nog een aparte boiler nodig hebt.
De palletkachel en infraroodpanelen
Naast bovengenoemde alternatieven kun je ook nog denken aan een palletkachel en infraroodpanelen. Een palletkachel is niet zo duurzaam omdat deze nog steeds fijnstof uitstoot. Een infrarood paneel is vooral geschikt voor het snel verwarmen van een specifieke plek in de woning.
Ook zie je dat gemeenten en projectontwikkelaars bezig zijn met warmtenetten en aardwarmte. De verwachting is dat men eerst nieuwe projecten van deze vorm van verwarming gaat voorzien, alvorens men bestaande woningen gaat aansluiten. Deze nieuwe woningen zijn voorzien van een zeer goede isolatie en warmte-terugwinunit. Hierdoor is er weinig warmte-energie nodig om de woning warm te houden.
Wij vinden het superleuk als je je reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.