Wat is een overspanningsbeveiliging?
04 januari 2021 
3 min. leestijd

Wat is een overspanningsbeveiliging?

Omdat wij steeds afhankelijker zijn van elektronica is het ontzettend vervelend wanneer er een internetstoring optreedt of de tv niet werkt na een onweersbui. Overspanning kan hiervan de oorzaak zijn. We spreken van overspanning wanneer de spanning hoger is dan de spanning die een apparaat kan verdragen. Met overspanningsbeveiliging bescherm je je apparaten tegen schade door te hoge spanningspieken. In deze blog vertellen we je wat een overspanning is. Ook vertellen we je hoe een overspanning veroorzaakt kan worden. Daarnaast leggen we uit waarom een overspanningsbeveiliging belangrijk is.

Overspanning is wanneer de spanning hoger is dan de spanning die een apparaat kan verdragen. Met overspanningsbeveiliging bescherm je je apparaten tegen schade door te hoge spanningspieken.

Wat is een overspanning?

Overspanningen zijn in staat om veel schade te veroorzaken aan je elektrische apparatuur. Overspanning vindt plaats wanneer de spanning die op een elektrisch apparaat komt te staan veel hoger is dan de spanning waarvoor het apparaat ontworpen is. Er is sprake van overspanning wanneer spanning de grenswaarde van de netspanning overschrijdt (230 Volt).

Overspanning vindt niet alleen plaats bij de normale elektriciteitsspanning in een woning. Het kan ook plaats vinden via de aansluitingen van telefoons en kabels in aangesloten apparaten. Onherstelbare beschadiging van apparaten of elektrische installaties is vaak het resultaat van een overspanning.

Hager overspanningsbeveiliging bestellen

Oorzaken van overspanning

Oorzaken Overspanning

Een overspanning kan enkele honderden microseconden duren, maar kan ook uren of zelfs dagen aanhouden. Dit hangt onder andere af van de oorzaak van de overspanning. Een schakeling op het net of een breuk van de aarde ofwel de nul-geleider kan resulteren in een overspanning. Ook kan een blikseminslag resulteren in een overspanning.

Bij een directe blikseminslag krijgt de getroffen woning of het getroffen gebouw zo’n 20.000 tot 60.000 ampère ontladingsstroom te voortduren. Meestal vindt de blikseminslag dan plaats op het hoogste punt of op een uitstekend deel van de woning of het gebouw. De ontladingsstroom van de bliksem leidt tot schade aan de apparatuur, elektrische leidingen, en gas-, water- en cv-leidingen. Ook een indirecte blikseminslag kan een overspanning als gevolg hebben.

Bij een indirecte blikseminslag is er sprake van bliksem die inslaat in de omgeving. Via de binnenkomende kabels kan een overspanning toch het gebouw of de woning binnentreden.

De overspanningsbeveiliging

Om de apparatuur in je woning of in een gebouw te beschermen tegen hoge overspanningen, kan je je apparaten of elektrische installatie voorzien van overspanningsbeveiliging. Een goede overspanningsbeveiliging is steeds belangrijker voor ons. We gebruiken namelijk niet alleen meer en meer apparatuur, maar we zijn er ook steeds afhankelijker van. Daarnaast is moderne elektronica een stuk gevoeliger en kleiner geworden. Hierdoor is er minder overspanning nodig om deze moderne apparatuur te beschadigen. Heb je een overspanningsbeveiliging nodig? Kijk dan even op de pagina via deze link.

Overspanningsafleiders

Overspanningsbeveiliging toepassen

Bij een overspanningsbeveiliging wordt er gebruik gemaakt van overspanningsafleiders. Deze afleiders brengen de hoge piekspanningen terug tot een acceptabel niveau. Daarmee voorkomen ze dat er overbelasting van de elektrische installatie of apparatuur plaatsvindt. Treedt er een te hoge spanningspiek op? Dan zorgen de overspanningsafleiders ervoor dat de geleidende systemen kort met elkaar koppelen om de spanningsverschillen te neutraliseren en deze piekstroom af te voeren.

De overspanningsbeveiliging leidt de energie van een overspanning af naar de aarde. Om deze manier voorkom je dat de te hoge spanning bij de apparaten terecht komt en deze de apparaten vernietigd. Ook de leidingen van een elektrische installatie zijn hiermee beschermd.

Hager overspanningsbeveiliging bestellen

Ten slotte 

Aangezien de bliksem jaarlijks zo’n 100.000 keer inslaat in Nederland is het hebben van overspanningsbeveiliging geen overbodige luxe. Je kan er natuurlijk voor kiezen om alle stekkers uit het stopcontact te halen om je elektrische apparaten te beschermen tegen blikseminslag. Omdat je tegenwoordig veel verschillende elektrische apparaten in huis hebt, is dit een tijdrovende bezigheid.

Daarnaast brengt het een aantal risico’s met zich mee. Zo kan je bijvoorbeeld vergeten om apparaten uit het stopcontact te halen of ben je misschien niet thuis om ervoor te zorgen dat alle apparaten uit het stopcontact zijn. Wil je daarom liever het zekere voor het onzekere nemen? Dan kies je voor een overspanningsbeveiliging.

De overspanningsbeveiliging biedt een bescherming tegen overspanning. Hierdoor kan een overspanning geen schade aanrichten aan je elektrische apparaten en leidingen. Beveilig dan ook liever vandaag dan morgen je elektrische installatie door middel van overspanningsbeveiligers. Je weet immers nooit wanneer er een overspanning op treedt.

Ga naar overspanningsbeveiliging.

Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.

Over de schrijver
Ricardo Lageweg is mede-eigenaar van de LagewegGroep en specialist op gebied van webshop & contentbuilding. Inmiddels heeft hij meer dan 250 blogs geschreven voor installo.nl, instructievideo’s opgenomen en verschillende webshops ontwikkeld en uitgebreid.
Piet Konings
Door

Piet Konings

op 20 Aug 2023

Hoi,Zijn er ook die andersom werken? Ik bedoel te zeggen als een apparaat de stop laat springen kan je dat beperken met zo een overspanningsbeveiliging tot alleen het apparaat wat niet goed werkt door bv een lekkage?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 14 Sep 2023

Beste Piet, je kunt eventueel een automaat er tussen plaatsen met een lagere waarde. Stel dat je in je groepenkast een B16 hebt, dan kun je voor je apparaat bijvoorbeeld een B10 plaatsen. Dan zal als eerste de B10 aanspreken. Overigens heb je automaten ook in B1, B2, B3, etc.

Eeuwe
Door

Eeuwe

op 01 Jun 2024

Hallo, Werkt een overspanningsbeveiliging ook voor de omvormers voor zonnepanelen die bij 253V uitschakelen? Bij het 'afvloeien' van overspanning, betaal dan ook voor de afgevloeide stroom?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 26 Jun 2024

Beste Eeuwe, Zonnepanelen schakelen inderdaad af bij een netspanning van 253V (230V + 10%). Een overspanningbeveiliging werkt op hoge pieken in het net die schade aan apparatuur kunnen aanrichten, dit voltage is in de 1000-en Volts, maar dus niet op een piek van slechts 253V.

Peter Kremer
Door

Peter Kremer

op 04 Jul 2024

helpt een tafeldoos met overspanningsbeveiliging ook tegen re hoge spanning als je een apparaat wilt beveiligen?

Reactie plaatsen