Waarom een momentschroevendraaier gebruiken belangrijk is.

Gebruik jij al een momentschroevendraaier? Wie is er verantwoordelijk voor de elektrische woninginstallatie? Verzeker jij jezelf en je klant van een juiste verbinding tussen de kooiklem en de draad? Is het gebruik van een momentschroevendraaier verplicht? Lees alle antwoorden op deze vragen hieronder in deze blog.


Waarom een schroef onder moment aangedraaid moet worden.

Als er een draad niet goed vast zit, dan kan dit leiden tot oververhitting of brand doordat er een te hoge overgangsweerstand ontstaat.

Om te voorkomen dat een draad dan te los zit wordt regelmatig de draad extra vast gedraaid. Dit zorgt er dan helaas wel voor dat er mogelijk permanente vervorming ontstaat in de kooiklem. 

Daarom is het aandraaien onder het (door de fabrikant aangegeven) juiste aandraaimoment erg belangrijk. Hiervoor heb je een momentschroevendraaier nodig, Klik hier voor een overzicht van momentschroevendraaiers


Verantwoordelijkheid elektrische woninginstallatie

De installateur is volgens de NEN1010 verantwoordelijk voor de installatie die hij/zij achterlaat.

Altijd moet je de installatievoorschriften van de fabrikant in acht nemen. Tegenwoordig staat bij bijna iedere fabrikant hoeveel Nm het aandraaimoment van het betreffende component moet zijn.
Staat dit niet bij het component? Dan vind je dit eenvoudig op de productspecificatie van de fabrikant, of bijvoorbeeld bij de verkopende partij.


Niet vooraf te strak aandraaien

Voorafgaand aan het aandraaien van de schroef met de momentschroevendraaier kan het zijn dat je de schroef aandraait met een gewone schroevendraaier. Wij noemen dit 'handvast'. 


Handvast houdt in dat de draad in de kooiklem nauwelijks vast zit en dat dit enkel als functie heeft om de draad tijdelijk te klemmen voordat de momentschroevendraaier wordt gebruikt.


Wanneer je tijdens het handvast draaien de schroef te strak vast draait. Dan kan het zijn dat de schroeven te strak zitten. Het aandraaien met de momentschroevendraaier heeft dan geen zin meer. Deze draait dan door omdat het moment al is bereikt. 

Echter is dit in 9/10 gevallen gewoon niet het juiste moment en dus niet de juiste voorschrift van de fabrikant.


Alle schroeven bij langs gaan na vervoer

De groepenkast wordt in de fabriek vaak voor-gemonteerd en daarna compleet afgeleverd bij de klant. In de fabriek worden de component schroeven onder het juiste moment aangedraaid. De groepenkast gaat met een vervoerder richting het afleveradres waar deze wordt afgeleverd. Door het vervoer en de trillingen die hier bij komen kijken kunnen schroeven los komen te zitten. 

Check dus altijd elke schroef van alle componenten in een nieuwe groepenkast met een momentschroevendraaier. Doe dit voordat je de nieuwe elektrische installatie inschakelt.


5 stappen voor het gebruik van de momentschroevendraaier

Deze stappen staan nog eens goed uitgelegd in de handleiding die we hebben gemaakt. De handleiding kun je downloaden via deze link: Link naar gratis .PDF handleiding

  1. Bepaling hoeveel 'Newton meter' aandraaimoment.
  2. Instellen van het juiste aandraaimoment.
  3. Juiste bit in bithouder klikken.
  4. Draai de schroeven van de componenten aan onder het juiste moment.
  5. Draai de momentschroevendraaier weer terug naar het beginmoment

De verdere uitleg van deze stappen staan dus in onze handleiding. Link naar gratis .PDF handleiding


Welke momentschroevendraaier heb ik nodig?

Er zijn verschillende sets momentschroevendraaiers, gebruik je de momentschroevendraaier niet vaak? Dan kun je een minder luxe set gebruiken. Zelf gebruiken wij de complete sets inclusief het opbergmapje. Op deze manier is alles op de juiste manier opgeborgen en raak je geen bitjes etc kwijt. Tevens komt het proffesioneler over als je je spullen op orde hebt.

Hier hebben we de momentschroevendraaiers op een rijtje: Ga naar momentschroevendraaiers (klik hier)


Mocht je nog vragen hebben over de momentschroevendraaier of het gebruik ervan, stel ze gerust hieronder!