Bliksembeveiliging

Bliksembeveiliging is een belangrijke installatie. Het belang van bliksembeveiliging mag niet worden onderschat. Bliksem brengt niet alleen schade toe aan mensen(-levens) en gebouwen. Maar heeft ook aanmerkelijke negatieve gevolgen voor elektrische circuits.

In veel gevallen waarin bliksem elektrische apparaten beschadigd, is de eigenaar helemaal niet op de hoogte van de oorzaak van de schade. De reden is simpel; men hoeft geen directe blikseminslag te ontvangen om de effecten van bliksem te ervaren. In veel gevallen voeden door bliksem getroffen stroomkabels - zowel onder als boven de grond - overtollige spanning af door het net.

Waardoor elektrische circuits op een aanzienlijke afstand van het inslaggebied zijn aangetast. Als gevolg hiervan zijn veel mensen die getroffen zijn door spanningspieken en pieken veroorzaakt door blikseminslagen mogelijk niet op de hoogte dat deze blikseminslag de schuld is van hun defecte elektrische systemen.

Erger nog, als deze spanningspieken regelmatig optreden, leiden ze langzaam tot degeneratie van elektrische systemen over een langere periode van tijd. Bij falen is het daarom niet meteen duidelijk dat herhaalde bliksemschade tot aanzienlijke schade heeft geleid; vooral als de uiteindelijke storing optreedt bij goed weer.

Hooggeleidende materialen voor bliksembeveiliging

Bliksembescherming vind je niet alleen op (hoge) daken. Maar ook op antenne masten voor bijvoorbeeld telefonie. Hooggeleidende koper- en aluminiummaterialen gebruikt men het liefst in een bliksembeveiligingssysteem. Deze bieden een lage weerstand om de elektriciteit van bliksem veilig te aarden.

De materialen en componenten zijn speciaal vervaardigd voor bliksembeveiliging. Wanneer een aardingsnetwerk met bliksembeveiliging aanwezig is, wordt de bliksem "onderschept" en naar de grond geleid zonder impact op de structuur, de mensen of de aanwezige apparaten.

Een bliksembeveiligingssysteem dat voldoet aan de veiligheidsnormen NEN EN IEC 62305 omvat opvanginrichtingen, neerwaartse geleiders, verbindingen en overspanningsbeveiliging. Het niet naleven van de normen of het gebruik van niet-vermelde materialen of methoden leidt tot onvoldoende bescherming.

Directe en indirecte bliksembeveiliging

Als je jouw elektronische apparaten wilt beschermen tegen directe of indirecte blikseminslag, zijn er een aantal hulpmiddelen die je kunnen helpen. Direct blikseminslag los je het gemakkelijkst op met een bliksembeveiliging buiten je pand, bijvoorbeeld op het dak. Indirecte blikseminslag los je het gemakkelijkst op om overspanningsbeveiliging in je pand te monteren.

Vaak plaats je in de meterkast een extra apparaat, een overspanningsbeveiliging. Dit apparaat zal de bliksem afleiden naar aarde. Voor elke kabel die binnenkomen moet je een overspanningsbeveiliging plaatsen. Dus ook voor bijvoorbeeld de coax en telefoonkabels.

Kleine stroompieken door bliksem kun je eenvoudig oplossen door elk apparaat, of een aantal apparaten ter plaatse te voorzien van een overspanningsbeveiliging. Hiermee bescherm je bijvoorbeeld je computer, televisie en andere elektronische apparaten tegen kleine stroompieken.

Realistisch gezien kan echter geen enkel apparaat de hoeveelheid vermogen beperken in het geval van een directe treffer. Om deze reden bevatten de betrouwbaardere oplossingen voor bliksembeveiliging bescherming op meerdere niveaus. Dus een blikseminstallatie buiten het pand.

Elke binnenkomend kabels voorzien van een eigen overspanningsbeveiliging. En lokaal ook nog een overspanningsbeveiliging. In welke mate je beveiligd tegen blikseminslag, hangt af van het risico en mogelijke (economische) schade.
Reactie plaatsen

Bezoek onze partner websites

GWSelektro.nl

GroepenKast bestellen

123GroepenKast.nl