Een stopcontact vervangen of plaatsen in 7 stappen
Het stopcontact is een essentieel onderdeel van je woning. Door middel van stopcontacten is het mogelijk om je apparaten te voorzien van stroom. Een contactdoos is namelijk een aansluitpunt op het lichtnet waarmee je elektrische energie kan afnemen. Je neemt deze elektrische energie af door het plaatsen van een stekker in het stopcontact. In deze blog zullen we het verschil bespreken tussen een inbouw en een opbouw wandcontactdoos. Daarnaast zullen wij je in 7 stappen uitleggen hoe je een stopcontact kan plaatsen.
Inbouw en opbouw stopcontact
Met name vroeger was het opbouw wandcontactdoos (wcd) een veel voorkomend stopcontact. Deze opbouw wandcontactdoos zit ‘op de muur’ bevestigd, deze steekt dus uit. Nu gebruiken we een opbouwsysteem vaak wanneer er leidingen over de muur lopen. Dit opbouwsysteem plaatsen we tegenwoordig met name in schuren en garages. Je vindt opbouw stopcontacten ook vaak terug op plekken in huis waar het uiterlijk van het wandcontact er niet echt toe doet. Wanneer je een contactdoos in een kelder of een woning wilt waarvan je de muren niet te veel wilt beschadigen. Dan is deze optie ideaal, je hoeft namelijk niet in de muur de leiding te realiseren en een gat te boren voor de wcd.
Inbouwcontactdozen lopen gelijk met de muur. Deze vallen dan ook grotendeels weg in de muur. Deze wandcontactdozen vind je dan ook vaak terug in nieuwe huizen. Door het inbouwsysteem ziet het er strakker uit en is de contactdoos minder aanwezig. Wil je graag een inbouwsysteem? Dan kan je kiezen tussen een inbouw of half inbouw stopcontact. Het verschil tussen deze twee is de mate waarin de contactdoos wegvalt in de muur.
Stopcontact plaatsen in 7 stappen
Met dit stappenplan helpen we je om in 7 stappen een stopcontact te plaatsen.
Stap 1: Schakel de stroom uit
Voordat je begint is het belangrijk om het gebied waaraan je gaat werken spanningsvrij te maken. Daarom schakel je eerst de stroom uit in je meterkast. Je kan ervoor kiezen om de desbetreffende groep uit te schakelen, maar het omzetten van de hoofdschakelaar is uiteraard de veiligste optie. Controleer nu of er geen stroom op staat bij de groep, doe dit met een spanningsmeter. Gebruik geen spanningszoeker, maar een duspol om er zeker van te zijn dat de stroom is uitgeschakeld bij het stopcontact. Met een duspol test je of een gebied spanningsvrij is. Jouw veiligheid staat namelijk voorop als je aan het werk gaat met elektra. Wil je meer weten over de duspol? Kijk dan ook deze blog: https://installo.nl/hoe-werk-je-veilig-volgens-de-nen3140/
Stap 2: Inbouwdoos aftekenen en gat boren
Voordat je gaat beginnen is het belangrijk dat je een plan hebt als het aankomt op welke manier je de elektriciteit gaat aanleggen. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Zorg er hierbij ook voor dat je voldoende materiaal hebt.
Let op, in een droge ruimte minimaal 15cm boven de vloer, voor een vochtige ruimte minimaal 25 centimeter!
Teken de positie van de inbouwdoos af zodat je weet waar je deze gaat plaatsen. Let er hierbij op dat stopcontacten in een droge ruimte minimaal op 15 centimeter boven de vloer moeten zitten. Voor een vochtige ruimte zoals de badkamer of keuken geldt een hoogte van ten minste 25 centimeter. Een blog over WCD in badkamer vind je hier.
Nu je hebt besloten waar je de inbouwdoos gaat plaatsen, boor je een gat waar je de doos hebt afgetekend. Dit kan je doen door middel van een steenboor of een dozenboor. Check na het boren van het gat gelijk of de inbouwdoos past. Let er hierbij op dat de inbouwdoos ver genoeg in de muur kan verdwijnen.
Stap 3: Bedrading klaarmaken voor gebruik
Je gaat nu alle materialen klaarmaken voor de bedrading. Houdt hierbij het plan dat je gemaakt hebt in je achterhoofd. Zorg dat je al je materiaal gereed hebt zodat alles goed voorbereidt is voor de volgende stap. Als de bedrading nog in de kabel zit, strip je het eerste stukje van de kabel met behulp van een striptang. Hierbij strip je de kabel minimaal 1 centimeter. Zorg ervoor dat de draden allemaal lang genoeg zijn, zodat er voldoende draad is om ze aan te sluiten.
Stap 4: Bekabeling aansluiten stopcontact
Nu is het tijd om te beginnen met het aansluiten van de bekabeling op het stopcontact. Bij een stopcontact gebruik je bruine, blauwe en geelgroene installatiedraden. De geelgroene draad is de aarde, deze bevestig je altijd in het midden van een stopcontact. De bruine fasedraad en blauwe nuldraad sluit je aan op de zijkanten. Aan de linkerkant zit de ene draad en aan de rechterkant de andere. Welke draad je waar plaatst maakt niet uit, zolang ze allebei maar aan verschillende zijdes zijn geplaatst.
Stap 5: Stopcontact monteren
Zijn de draden allemaal goed bevestigd door middel van de desbetreffende klepjes, schroefjes of steekcontacten? Dan is het nu tijd om het nieuwe stopcontact te bevestigen. Let hierbij goed op de draden. Haak het stopcontact in de schroefjes. Stel het stopcontact nu horizontaal en draai daarna de schroefjes gelijkmatig vast. Let erop dat het stopcontact recht zit, zodat het stopcontact een mooi uiterlijk heeft wanneer de kap is bevestigd. Je wil namelijk geen scheef stopcontact die alle aandacht trekt. Is het horizontaal? Dan schroef je de kap vast op de muurplaat. Heb je nog een stopcontact nodig? Klik dan hier.
Stap 6: Spanning inschakelen, meten en monteren afdekraam
Zet nu de stroom weer op de groep of schakel de hoofdschakelaar weer om zodat het stopcontact voorzien is van spanning. Met een multimeter of duspel meet je of het stopcontact werkt. Werkt het stopcontact? Dan heb je alles op de juiste manier aangesloten. Nu kun je het afdekraam op het nieuwe stopcontact monteren, vaak klik je het afdekraam er makkelijk op. Het stopcontact is nu helemaal klaar voor gebruik. Werkt het stopcontact niet? Ga dan nog eens alle aansluitingen van het stopcontact na. Mocht je er niet uitkomen, vraag dan hulp aan een expert.
Stap 7: Stopcontact gebruiken
Nu is het tijd om de stekker van je apparaat in het nieuwe stopcontact te steken en deze te gebruiken. Als je kleine kinderen hebt is het handig om de lagere stopcontacten in je woning te voorzien van afdekplaatjes. Door middel van een draaibeweging kun je dan een stekker in het stopcontact steken. Deze afdekplaatjes bieden veiligheid voor je kinderen. Ook kun je speciale “kinderveilige” wandcontactdozen kopen, hier zit standaard een open en sluit mechanisme al ingebouwd.
Tot slotte
In deze blog hebben we uitgelegd wat het verschil is tussen een inbouw- en opbouwcontactdoos. Tegenwoordig zijn de meeste huizen voorzien van inbouwcontactdozen. Deze vallen gelijk met de muur en trekken minder aandacht naar zich toe.
Daarnaast hebben we je in deze blog een stappenplan gegeven voor het plaatsen van een stopcontact. Let erop dat je veilig te werk gaat en dat de stroom uitgeschakeld is. Volg de stappen in het stappenplan. Kom je er niet uit? Vraag dan om hulp aan een professional. Heb je nog een wandcontactdoos nodig? Kijk dan hier even.
Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.