Hoeveel Watt op een groep en installatie automaat? 'P = U x I'

Voor de meesten onder ons is het gewoon om zonder na te denken een apparaat aan te sluiten en het snoer in het stopcontact te steken. Zo kan je tegelijkertijd een föhn, tv en bijvoorbeeld een magnetron aansluiten. Wat hierbij heel belangrijk is, is om te weten hoeveel vermogen, ook wel Watt of “wattage” genoemd, er maximaal op één groep aangesloten mag worden. Als je hier namelijk niet op let en het gevraagde wattage wordt te hoog, dan schakelt de groep af. In de blog van vandaag zullen wij aan de hand van een aantal voorbeeld exact uitleggen hoe dit precies in zijn werking gaat. Zodat jij voor de volgende keer weet hoeveel vermogen jij maximaal kan aansluiten op één groep. Heb je een installatie automaat nodig? Kijk dan hier.

1 fase 

De meesten huizen zijn via een 1-fase-aansluiting aangesloten op het elektriciteitsnet. Wanneer je hierop aangesloten bent, kan je eenvoudig berekenen hoeveel Watt jij maximaal mag aansluiten op jouw elektriciteitsnet. Om zeker te weten of je bent aangesloten op een 1-fase-aansluiting kan je altijd kijken op je elektriciteitsmeter. Wanneer hier 220/230V opstaat, heb je inderdaad te maken met 1-fase-aansluiting. De meeste installatie automaten in Nederland zijn 16 ampère, dit komt omdat doorgaans alle groepenkasten vanuit de fabriek worden geleverd met B16 groepen. Om te weten wat de maximale belasting van één groep is, kan je de volgende formule toepassen: P = U x I.
Deze formule uitgeschreven: Vermogen = Spanning x Stroom.
Deze formule in eenheden: W (watt) = V (voltage) x A (ampère).

Bij het berekenen van het vermogen van een groep in de woningbouw ga je uit van 220V/230V wanneer dit op de meter staat.

Aantal ampère X 230V = Maximale belasting in Watt

Oftewel: 230V x Aantal ampère = P.

Bij een installatie automaat van 16 ampère komt dit dus neer op:

16A X 230V = 3.680 W

Op elk apparaat kan je vinden hoeveel vermogen het apparaat nodig heeft. Zo kan je zelf de formule invullen om te kijken hoeveel vermogen jij uiteindelijk nodig zal hebben. Om een beetje speling voor jezelf in te calculeren, adviseren wij ook om uit te gaan van een maximale belasting van 3.500 Watt.

Eigenlijk moet je spreken van schijnbaar vermogen (VA)

Ps. Eigenlijk moet je spreken van een schijnbaar vermogen (VA) in plaats van Watt (W) omdat je in de praktijk ook te maken hebt met blindstroom. Voor de eenvoud gaan we in dit artikel gaan uit van een belasting zonder blindstroom zoals een elektrische kachel.

Wanneer je meer dan 3.500 watt hebt op 1 groep, dan kun je ook een 20A of 25A automaat kiezen. Voor een 1 fase woning aansluiting is de 25A de maximale gangbare automaat als hoofdzekering 35A/40A is, hiermee kun je op de groep maximaal een belasting van 5.750 Watt realiseren. Let dan wel op je dikte van je bekabeling. Vaak volstaat een standaard 2,5mm2 dan niet meer en moet je de kabel verzwaren. Lees ook ons artikel over het berekenen van de dikte van de kabel.

 3 fase

Het belangrijkste verschil met een 1-fase installatie is dat een 3-fase installatie meer vermogen aan kan. Bij een gelijktijdig vermogen van 3.600 Watt of meer adviseren wij om gebruik te maken van een 20A, 25A of soms 32A 1 fase installatie automaat of 3-fase-aansluiting. Een 3-fase-aansluiting komt ook goed van pas wanneer je gebruik gaat maken van een krachtgroep. Denk hierbij aan apparaten die veel vermogen verbruiken. Voorbeeld hiervan zijn laadpalen voor elektrische auto’s, grote ovens en bijvoorbeeld een bubbelbad. Ook voor deze aansluiting kan je een eenvoudige formule loslaten om te kijken hoeveel vermogen jij maximaal nodig hebt. Deze formule is als volgt:

Aantal ampère X 230V X aantal fasen = Maximale belasting in Watt

Bij een 3 fase installatie automaat van 16 ampère komt dit dus neer op:

16A X 230V X 3 = 11.040 Watt

Ten slotte

Let goed op hoeveel vermogen jouw huishouden maximaal tegelijkertijd verbruikt. Wanneer er teveel vermogen op een groep komt te staan, kan dit uiteindelijk voor overbelasting zorgen. Wanneer dit het geval is, kan dit zelfs in het ergste geval tot brand leiden. Zoek dus goed uit over welke aansluiting jouw meter- of groepenkast bezit, zodat er geen risico op overbelasting kan ontstaan.

Ook is het van belang dat de temperatuur in je groepenkast niet te hoog wordt. Boven de 25 graden neemt de aanspreekwaarde van de automaat af. Een automaat van 16A kan dan zomaar bij een verbruik van 13A al afschakelen.

Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt!