Wat is het KEMA-keur keurmerk?

Veiligheid staat centraal wanneer je gaat werken met elektriciteit. Maar hoe weet je of een product veilig is om te gebruiken? Er zijn verschillende keurmerken voor alles wat te maken heeft met elektriciteit. Zo ook het KEMA-keur keurmerk. In deze blog leggen we je uit waar het KEMA-keur keurmerk vandaan komt. Daarnaast vertellen we je hoe producten het KEMA-keur keurmerk verkrijgen en waar het keurmerk voor staat. Ook leggen we je uit wat het voordeel is van producten met dit keurmerk.

KEMA-keur

Het KEMA-keur keurmerk is een keurmerk voor de veiligheid van elektrische apparaten. De naam van dit keurmerk is de afkorting van ‘Keuring Elektronische Materialen Arnhem’. Van 1924 tot 2009 was dit keurmerk dan ook in de handen van KEMA. Aan het einde van 2009 gaf voormalig KEMA dit keurmerk aan het Duitse bedrijf DEKRA. DEKRA is een Duitse inspectie instelling op het gebied van motorvoertuigen. Dit bedrijf is internationaal actief in de sector van inspectie van apparatuur, hulpmiddelen en systemen. Sinds 2009 heeft DEKRA het exclusieve recht om dit keurmerk uit te geven.

Op veel producten kom je ook een CE-markering tegen. CE staat voor ‘Conformité Européenne’. Dit betekent ‘in overeenstemming met de Europese regelgeving’.Een CE-markering is verplicht in alle landen van de Europese Economische Ruimte (EER). Deze markering is echter geen keurmerk.

Er is een duidelijk verschil tussen het KEMA-keur keurmerk en de CE-markering. De CE-markering is wettelijk verplicht. Het KEMA-keur keurmerk is vrijwillig. Dit betekent dat het product door een onafhankelijke partij gecontroleerd is. Ondanks de Europese CE-markering blijft KEMA-keur in Nederland voor velen belangrijk bij aankoop van producten. We zullen hier later in deze blog meer over vertellen. Wil jij veilige elektrotechnische producten kopen? Klik dan hier.

Koe krijg je het KEMA keurmerk 

Hoe verkrijgen producten dit keurmerk? De fabrikant moet het betreffende apparaat aanbieden voor keuring bij DEKRA. Deze keuring kost een fabrikant geld en tijd. Heeft de fabrikant het geld en de tijd niet over voor een keurmerk, dan zal hij het product niet aanbieden bij DEKRA. Het is namelijk niet verplicht om dit keurmerk te hebben op je producten. Wel geeft dit keurmerk aan dat een product van goede kwaliteit én veilig is. Daarom voeren veel elektrotechnische fabrikanten het keurmerk. Komt de fabrikant door de keuring heen? Dan blijft DEKRA deze fabrikanten monitoren. Hierbij kijkt DEKRA of de producten én de plaats van productie voldoen aan de veiligheidseisen.

Het kan ook zo zijn dat een fabrikant er zeker van wil zijn dat hij een veilig product op de markt brengt. Er is geen betere manier om dit te testen dan met de keuring van DEKRA. Daarom komt het ook regelmatig voor dat een fabrikant een prototype van een apparaat aanbiedt voor keuring. Komt KEMA tekortkomingen tegen in het prototype? Dan kan de fabrikant het prototype wijzigen. Komt het prototype door de keuring heen? Dan pas zal de fabrikant de serieproductie starten. Op deze manier draagt DEKRA zijn steentje bij aan de optimalisatie van producten.

Veiligheid en kwaliteit

Het KEMA-keur keurmerk volgt de wettelijke veiligheidsnormen. Hierbij stelt DEKRA geen extra eisen. Het keurmerk zegt dus niets over milieu, grondstoffen, energieverbruik, uitstoot of afval. Het KEMA-keur keurmerk staat dus niet voor de mate van duurzaamheid. Het keurmerk geeft uitsluitend aan dat een product de keuring is doorgekomen. Komt het door de keuring heen? Dan is het een veilig product van goede kwaliteit.

Voordeel van producten met het keurmerk

Het keurmerk het voordelen voor zowel de fabrikant als voor de consument. KEMA-keur is natuurlijk een belangrijk marketinginstrument voor de fabrikant. Het keurmerk geeft aan dat de componenten én het eindproduct veiligheidstesten hebben doorstaan. Deze veiligheidstesten zijn gebaseerd op de internationale standaarden. Hoe kun je beter je producten promoten dan met een keurmerk voor veiligheid en betrouwbaarheid? De keuring zorgt ervoor dat er zich minder productrisico’s voordoen. Daarnaast heeft het keurmerk een internationale reputatie en erkenning. Wil jij veilige groepenkast producten bestellen? Klik dan hier.

Maar ook voor de consument heeft dit KEMA-keur keurmerk wel degelijk voordelen. Hoewel producten zonder keurmerk ook veilig kunnen zijn, is dit niet bewezen. De keuring van DEKRA zorgt voor de waarborging van veiligheid in producten. Als jij een product koopt met een KEMA-keur keurmerk, dan weet je dat deze grondig getest zijn. Dit geeft je wat extra zekerheid over de veiligheid van het product. Daarnaast is het in de prijs niet of nauwelijks te merken. Dit betekent dus een groter gevoel van veiligheid zonder veel extra kosten. DEKRA is daarom een bewaker van onze veiligheid.

Iets wat door KEMA is gekeurd, kan ook afgekeurd zijn. Ook de aanvraag voor een keuring door een fabrikant betekent niet gelijk dat een product zal worden goedgekeurd. Zie je ‘KEMA-KEUR’ op een product(verpakking) staan? Dan is dit het bewijs dat het product door de keuring is goedgekeurd.

Ten slotte

We hebben je in deze blog uitgelegd wat het KEMA-keur keurmerk precies is. Je weet nu dat dit keurmerk niet verplicht is om producten op de markt te mogen brengen. Producten die niet voorzien zijn van het keurmerk zijn niet per se slechter dan producten mét keurmerk. Wel biedt het KEMA-keur keurmerk je extra zekerheid. Dit keurmerk staat namelijk voor veiligheid en betrouwbaarheid. Koop je een product met het keurmerk? Dan weet je zeker dat het product goed getest is en dat DEKRA de fabrikant monitort. DEKRA bewaakt met het keurmerk onze veiligheid. Het KEMA-keur keurmerk zegt echter niks over de manier waarop een fabrikant omgaat met duurzaamheid. Tijdens de keuring kijkt DEKRA alleen naar het product en de productie plaats. Voldoen deze aan de veiligheidseisen? Dan krijgt een product het keurmerk.

Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. 
Alvast bedankt!