Hoofdschakelaar verplicht of niet?

Het motto ‘veiligheid voorop’ staat centraal wanneer je gaat werken met spanning. Onder andere door middel van de hoofdschakelaar is het mogelijk om veilig te werken aan de groepenkast. In deze blog zullen wij je uitleggen wat een zo’n schakelaar is en waarvoor we deze gebruiken. Daarnaast leggen we uit wat de regels zijn omtrent de hoofdschakelaar in je woning. Heb je een hoofdschakelaar nodig? Klik dan hier.

Wat is een hoofdschakelaar?

Een hoofdschakelaar is een schakelaar in de groepenkast. Met deze schakelaar kun je de stroomtoevoer naar alle aangesloten elektrische installaties tegelijkertijd inschakelen of uitschakelen. De hoofdschakelaar is de eerste schakelaar met betrekking tot de beveiliging van de stroomkring. In de groepenkast moet een hoofdschakelaar aanwezig zijn, dit is namelijk een verplicht onderdeel van een groepenkast. De schakelaar bevindt zich over het algemeen na de meter van de netbeheerder.

Er bestaan verschillende soorten hoofdschakelaars. Zo bestaan er zowel 2 polige als 4 polige hoofdschakelaars. De breedte van een hoofdschakelaar is afhankelijk van het aantal polen die de hoofdschakelaar bevat. Een 2 polige hoofdschakelaar gebruiken we voor een 1 fase groepenkast. De 4 polige hoofdschakelaar gebruikt je voor de 3 fase groepenkast. Welke groepenkast je gebruikt, is afhankelijk van de hoeveelheid stroom. Als je een 1 fase groepenkast in je meterkast hebt, dan staat er 220/230V op de elektriciteitsmeter. Staat er 3×220/230V of 380/400V op de elektriciteitsmeter, dan heb je te maken met een 3 fase aansluiting van de netbeheerder.

Het belang van de hoofdschakelaar

Door middel van de hoofdschakelaar is het mogelijk om het hele stroomnetwerk wat aangesloten is op de hoofdschakelaar in en uit te schakelen. De hoofdschakelaar is een essentieel onderdeel van je groepenkast. Doordat deze schakelaar in staat is om de gehele elektrische installatie spanningsvrij te maken, is het mogelijk om veilig te werken aan de groepenkast of om componenten te vervangen of toe te voegen. Door het omschakelen van de hoofdschakelaar vermijd je het risico op een schok. Het is immers niet mogelijk om spanning te zien, horen of ruiken. Let er dus altijd op dat je de stroomtoevoer uitschakelt door middel van deze schakelaar wanneer je in de weer gaat met de elektra. Meet voor de zekerheid ook altijd of er wel of geen spanning meer op de installatie staat.

Regels omtrent de verplichting van de hoofdschakelaar

Sinds 2005 is het verplicht om in elke groepenkast een lastscheider te hebben. De NEN 1010 stelt dat dit verplicht is voor woningen waarvan de bouwvergunning na 2005 is afgegeven of voor woningen die na 2005 ingrijpende aanpassingen hebben verricht aan de elektrische installatie of groepenkast. NEN 1010 is een reeks Nederlandse veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties. Door deze veiligheidsbepalingen is het verplicht om in nieuwbouwwoningen een lastscheider te hebben in je meterkast. Woningen waarbij de bouwvergunning vóór 2005 is afgegeven zijn niet verplicht om een lastscheider te hebben in hun meterkast. Dit geldt echter alleen voor woningen waarbij er ook geen ingrijpende aanpassingen zijn verricht aan de elektrische installatie of de groepenkast. Wanneer er een renovatie heeft plaatsgevonden met aanpassingen in de elektrische installatie of groepenkast, dan is het ook verplicht om een hoofdschakelaar te hebben. Het gebruiken van een lastscheider is dan ook de veiligste manier om alle stroomtoevoer tegelijkertijd in- en uit te schakelen.

Ten slotte

Hoofdschakelaar verplicht of niet? Heeft je woning een bouwvergunning van na 2005 of zijn er na 2005 ingrijpende aanpassingen verricht aan de elektrische installatie of de groepenkast? Dan is een hoofdschakelaar verplicht. Met de schakelaar is het mogelijk om je gehele installatie in één keer uit te schakelen. Wanneer je van plan bent om te gaan werken aan de groepenkast kun je door middel van de lastscheider de gehele elektrische installatie spanningsvrij maken en kan je op een veilige manier te werk gaan. Jouw veiligheid staat immers voorop wanneer je aan het werk bent met elektriciteit. Hoofdschakelaar bestellen? Ga naar alle hoofdschakelaars.

Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.