Groepenkast uitbreiden met een extra groepenkast in 8 stappen
De groepenkast zorgt voor het beveiligen en verdelen van de elektriciteit in je woning. Daarmee is de groepenkast het hart van de elektrische installatie in je woning. Het aantal groepen in de verdeelkast hangt af van het vermogen van de apparaten in je huis. Eén groep kan namelijk maar een bepaald vermogen dragen. Is het vermogen van de aangesloten apparaten op één groep groter dan wat de groep aankan? Dan kan de schakelaar van de groep “uitslaan”.
Heb je nieuwe apparaten aangeschaft met meer vermogen dan voorgaande apparaten? Denk hierbij bijvoorbeeld aan een inductiekookplaat. Of een laadpunt voor elektrische auto’s met een groot vermogen? En red je het niet om al de componenten op een veilige manier aan te sluiten op de verdeelkast? Dan is het tijd om de verdeelkast uit te breiden. In veel gevallen kun je de aangeschafte componenten bijplaatsen in je huidige groepenkast. Alleen soms is er simpelweg geen ruimte meer over en moet je zelf ruimte creëren. In deze blog leggen we je in een aantal stappen uit hoe je je groepenkast kan uitbreiden met een extra groepenkast. Nieuwe lege groepenkast nodig? Klik dan hier!
Voordat we aan de slag gaan is het belangrijk om stil te staan bij het feit dat je gaat werken met elektriciteit. Ga dus alleen aan de slag wanneer je verstand hebt van elektriciteit. Kennis is macht. Schakel de hulp van een expert in wanneer je er niet uitkomt. Het gaat ten slotte wel om je veiligheid.
Stap 1: Kies een lege groepenkast voor jouw situatie
Hoeveel ruimte heb je beschikbaar in je meterkast? Heb je voldoende ruimte? Of is de ruimte beperkt? Wanneer je een nieuwe verdeelkast aanschaft, check dan of deze past in je meterkast. Gelukkig bieden fabrikanten vaak genoeg mogelijkheden. Hierdoor is er vrijwel altijd een verdeelkast die geschikt is voor jouw situatie. Bij de nieuwe groepenkast ontvang je vaak ook een aantal onderdelen die essentieel zijn voor de installatie. Zo ontvang je vaak een aantal afdekstrook modules. Met deze modules maak je ongevulde stukken van de groepenkast dicht. Daarnaast ontvang je ook vaak de buisinvoer stukken. Ook kun je aan de zijkant van de groepenkast vaak inzetstukjes uit de groepenkast halen. Op deze manier kun je dus je bestaande en nieuwe verdeelkast met elkaar koppelen. Een stickervel voor het benoemen van de groepen kun je op de groepenkast gebruiken om de verdeelkasten overzichtelijk te houden.
Stap 2: Spanningsloos maken
Je kan alleen veilig werken met elektriciteit wanneer de elektrische installatie helemaal spanningsloos is. Voordat je verder gaat schakel je eerst de groepen, de aardlekschakelaars en de hoofdschakelaar uit. Op deze manier stop je na de hoofdschakelaar het stroomcircuit in jouw woning (LET OP: Doe altijd stap 3!). Stel je huisgenoten op de hoogte van deze actie. Zij weten dan waarom zij geen gebruiken kunnen maken van het stroom.
Stap 3: Meet het circuit
Om er zeker van te zijn dat er geen spanning op de groepenkast staat, meet je het circuit. Meten is namelijk weten.
Stap 4: Haal deksel van groepenkast
Haal nu de deksel van de bestaande én van de nieuwe verdeelkast af. Dit doe je door de schroeven los te draaien of de klepjes los te maken. Leg de deksels op een veilige plek buiten je werkgebied. Op deze manier voorkom je dat je per ongeluk schade maakt aan de deksels, hierover struikelt en hou je jouw werkplek overzichtelijk.
Stap 5: Plaats de nieuwe groepenkast
Plaatst nu de nieuwe groepenkast in de meterkast. De inzetstukken kun je er uithalen. In sommige gevallen zitten deze nog vast. Dan kan je ze makkelijk losbreken. Nadat je de inzetstukken eruit hebt gehaald, is het mogelijk om de koppelstukjes te bevestigen. Je schuift het koppelstuk in de bevestigingsclipjes. Doe dit zowel aan de boven- als aan de onderkant. Nu kun je de nieuwe groepenkast vastmaken aan de muur met de bevestigingsschroeven. Het is niet altijd nodig om bevestigingsclipjes te gebruiken, je kunt bijvoorbeeld ook gewoon de kasten strak tegel elkaar aan monteren. In sommige situaties worden zelfs hele zijkanten van groepenkasten er uit gezaagd om een volledige overzichtelijke en ruimtelijke installatie te creëren. Echter raden wij je aan om het volgens de officiële manieren te installeren en de voorschrift van de fabrikant op te volgen. Heb je nog een nieuwe lege groepenkast nodig? Bezoek dan deze pagina.
Je kunt nu de nieuwe verdeelkast gaan uitbreiden met componenten. Dat is iets wat we in een andere blog uit zullen leggen.
Stap 6: Plaats de deksels terug
Het is nu tijd om de deksels te pakken die je op een veilige plek hebt gelegd. Schroef de deksels weer vast op de groepenkasten.
Stap 7: Plaats de afdekstrookjes
Je plaatst nu de afdekstrookjes op de nieuwe groepenkast, zodat deze helemaal is afgesloten. Deze afdekstrookjes plaats je op alle ‘open’ stukken van de nieuwe groepenkast. Naast hun afdekkende functie (aanraking tegengaan) zijn deze strookjes ook vlamdovend.
Stap 8: Inschakelen
Als je al deze stappen hebt doorlopen, heb je succesvol je nieuwe groepenkast geplaatst. Het is dan nu tijd om de hoofdschakelaar in te schakelen. Daarna schakel je de aardlekschakelaars in. Ten slotte schakel je alle groepen weer in. Hou deze volgorde voor het inschakelen van de componenten aan.
Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.