Welke rookmelder plaats je in je woning?
Rookmelders zijn van levensbelang in het geval van een woningbrand. Maar waar plaats je een rookmelder in je woning? Het plaatsen van een rookmelder kun je eenvoudig zelf doen of aan een vakman overlaten.
Wanneer zijn rookmelders verplicht?
Begin 2020 heeft de minister aangekondigd deze verplichting te willen gaan uitbreiden naar alle bestaande woningen. Er ligt inmiddels een voorstel welke nog door de tweede kamer moet. Met deze verplichting geeft men gehoor aan partijen zoals de brandweer, gemeenten en bouwende partijen. Om eigenaren voldoende tijd te geven voor de noodzakelijke aanpassingen zal deze verplichting pas per 1 juli 2022 in gaan.
Verplichting rookmelders geldt straks ook voor de bestaande bouw
De meeste slachtoffers van brand vallen volgens de minister door het inademen van rook. Hoe eerder bewoners worden gewaarschuwd voor brand, hoe kleiner het risico op dodelijke slachtoffers blijkt uit een TNO onderzoek. Daarom wil de minister het bouwbesluit aanpassen en rookmelders verplichten voor nieuwbouw èn bestaande bouw.
Welk type rookmelder pas je toe?
In de praktijk betekent het dat het bouwbesluit voorschrijft dat je in nieuwbouwwoningen een optische rookmelder moet plaatsen in tenminste alle transportruimten. Dit zijn bijvoorbeeld de hal en overloop. Bij vluchtwegen die langer zijn dan 15 meter, moet je ook in alle aangrenzende verblijfsruimtes een rookmelder plaatsen. De NEN2555 noemt twee belangrijke eisen:
- De normale voedingsspanning moet afkomstig zijn uit de 230V installatie en bij spanningsuitval moet de melder blijven werken op de ingebouwde noodvoeding of back-up batterij.
- De alarmsignalen van de rookmelder moeten zijn doorgekoppeld wanneer het geluidsniveau (bij gesloten deuren) lager is dan 75 dB in de slaapvertrekken en lager dan 65 dB in elke andere ruimte.
In de meeste gevallen blijkt dat doorkoppeling bij standaardwoningen noodzakelijk is om bij gesloten, brandwerende deuren het alarmsignaal goed te kunnen horen.
De rookmelder moet voldoen aan de Europese standaar EN14604. Deze standaard accepteert melders met zowel batterij als 230V voeding. De NEN 2555 is zeer bepalend voor de extra 230V eis in Nederland.
In de bestaande woningbouw geldt de verplichting volgens de NEN 2555 (nog) niet. De bewoner is hier vrij om beide soorten rookmelders te plaatsen, ofwel op batterijen ofwel op een extra 230V voedingspanningsaansluiting.
Hoe en waar plaats je de rookmelder?
Het plaatsen van voldoende – bij voorkeur gekoppelde – rookmelders is altijd aan te raden. De helft van de fatale woningbranden ontstaat in de woonkamer (50%). Verder ontstaan de fatale woningbranden vooral in de keuken (30%) en in de slaapkamer (15%).
Brand ontstaat in: Woonkamer 50% | Keuken 30% | Slaapkamer 15%
Het algemene advies is om in ieder geval één rookmelder te plaatsen in de hal of het trappenhuis op elke bewoonde verdieping. Maar beter is om ook de woonkamer, de keuken en de slaapkamer te voorzien van een rookmelder.
Het is belangrijk om te testen of je rookmelders overal in je woning kunt horen. Zeker op je slaapkamer moet een luid alarmsignaal te horen zijn.
Plaats een rookmelder altijd volgens de voorschriften van de fabrikant. Over het algemeen is dit in het midden van het plafond, maar in ieder geval minimaal 30 cm uit een hoek. Sommige rookmelders mag je ook op een muur plaatsen, ook hier weer 30 cm uit een hoek.
Voor het onderhoud zoals schoonmaken, testen en vervangen van een batterij moet een rookmelder altijd goed bereikbaar zijn. Test je rookmelder minstens elke maand. En maak dan meteen van de gelegenheid gebruik om het stof te verwijderen met een stofzuiger of een stofdoek. En bedek of overschilder de rookmelder nooit!
Kortom: in het geval van een woningbrand is een snelle reactie cruciaal. Rookmelders zijn absoluut onmisbaar, ‘voorkomen is beter dan genezen”. Voor een paar tientjes heb je een A+ kwaliteit rookmelder. Het plaatsen is erg eenvoudig. Je kunt dit zelf doen of laten doen.
Wij vinden het superleuk als je je reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.