Rookmelders in alle huizen verplicht

Steeds meer huizen en panden zijn voorzien van een rookmelder. Toch zijn er nog steeds veel huizen en panden zonder rookmelders of met rookmelders die niet goed werken. Rookmelders zijn van levensbelang in het geval van een woningbrand. De rookmelder is in staat om brand te signaleren en om bewoners vervolgens te waarschuwen door middel van een alarm. In deze blog zullen wij nader ingaan op het belang van de rookmelder en op de verplichtingen rondom de rookmelder. Heb je een veilige en betrouwbare rookmelder nodig voor in jouw woning / kantoor? Klik dan hier: (Betrouwbare en veilige rookmelder).

Cijfers en gevolgen van woningbranden

In 2019 vonden zo’n 64.400 woningbranden plaats, wat neerkomt op zo’n 177 brandclaims per dag. Dit betekent dat 1 op de 67 woningen jaarlijks wordt getroffen door een woningbrand. De meeste woningbranden worden veroorzaakt door haardvuren, kapotte apparaten, koken, en brandstichting. Rook wordt in een deel van deze gevallen niet op tijd gesignaleerd door het gebrek aan werkende rookmelders. Naast financiële schade zijn emotionele en lichamelijke schade gevolgen van een woningbrand. Als je rook inademt kunnen prikkelende ogen, neus en luchtwegen een gevolg zijn. Ook kan er een rookvergiftiging optreden. Hoe schadelijk het inademen van de rook is voor je gezondheid hangt af van de hoeveelheid rook die je inademt.

Waarvoor dient een rookmelder?

De rookmelder is in staat om rookverschijnselen te signaleren en vervolgens een signaal af te geven aan bewoners. Het signaal wordt afgegeven wanneer de detector in aanraking komt met de rook. Wanneer er brand uitbreekt in je huis heb je meer kans om aan de inademing van rook te ontsnappen als er rookmelders geïnstalleerd zijn. De meest dodelijke slachtoffers van een woningbrand vallen door de inademing van rook.

In 2019 ontvingen verzekeraars zo’n 16.000 schade claims minder als gevolg van woningbrand ten opzichte van 2018. Een van de redenen hiervoor is dat rookmelders steeds meer en op de juiste manier geïnstalleerd worden in huizen. Het is hierbij belangrijk om in ieder geval op iedere verdieping een rookmelder te installeren zodat de rookmelder je tijdig kan waarschuwen.

Het is mogelijk om de rookmelders in je huis draadloos met elkaar te koppelen. Dit betekent dat wanneer er één melder afgaat door rook, het signaal ook af zal gaan bij de melders die gekoppeld zijn.

Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022

Vanaf 1 juli 2022 moet in ieder huis in Nederland ten minste één rookmelder per verdieping aanwezig zijn. Voor deze invoeringsdatum is gekozen om huisbewoners genoeg tijd te geven om hun huizen aan de regels aan te passen. Ook is er voor deze datum gekozen om ervoor te zorgen dat leveranciers geen tekort aan rookmelders hebben. Naar verwachting moeten er een paar miljoen nieuwe exemplaren worden aangeschaft. Deze voorgenomen wetswijziging zal gaan zorgen voor een verbetering van de brandveiligheid in Nederland.

Rookmelders in bestaande bouw en nieuwbouw

Sinds 2003 is het al verplicht om rookmelders te plaatsen in nieuwbouwwoningen en renovatieprojecten. Dit is verplicht omdat deze woningen en projecten vallen onder het bouwbesluit. In het bouwbesluit staan onder andere voorschriften voor veiligheid in huis.

Tot nu toe is het hebben van rookmelders in bestaande bouw nog niet verplicht maar wel gewenst. Vanaf 1 juli 2022 komt daar verandering in door de nieuwe wetgeving.

Ten slotte

Rookmelders zijn van levensbelang en dus onmisbaar in je woning: voorkomen is beter dan genezen. Door middel van rookmelders kan je gelijk actie ondernemen, iedere seconde telt immers tijdens een brand. Heb je toevallig nog een veilige en betrouwbare rookmelder nodig? Klik dan hier: (Betrouwbare en veilige rookmelder).


Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt!