De vervelendste schade door inbraak: Emotionele schade

Financiële schade naar aanleiding van een inbraak is natuurlijk érg vervelend. Maar de emotionele schade die iemand oploopt door een inbraak kan misschien nog de meest vervelende gevolgen hebben. Materiële schade kan gelukkig vervangen worden. Mentale schade daarentegen kan wel eens langer de tijd nodig hebben om volledig te herstellen. Immers zal ieder persoon anders op een dergelijke situatie reageren. In de blog van vandaag gaan we kijken naar hoe de emotionele schade tot stand komt, wat de gevolgen zijn en wat jij kan doen wanneer jij slachtoffer bent van emotionele schade door inbraak.

Ontstaan van emotionele schade

Uit onderzoeken is gebleken dat merendeel van de slachtoffers van bijvoorbeeld een woninginbraak last heeft van emotionele schade. Een dergelijke situatie heeft natuurlijk een ongelooflijke impact op jou en jouw omgeving. Een inbraak in jouw vertrouwde omgeving, kan ervoor zorgen dat je je bijvoorbeeld niet meer veilig voelt. Wanneer er iemand in jouw huis of pand inbreekt, kan dit er toe leiden dat je angstige of ook boze gevoelens voelt.

Voor iedereen kunnen de emotionele gevolgen van een inbraak verschillend zijn. Daarbij heeft iedereen ook zijn of haar eigen manier op met een desbetreffende situatie om te gaan. Wel kan de zwaarte van de inbraak natuurlijk ook meetellen. Wanneer er tijdens een inbraak bijvoorbeeld geweld is gebruikt, kan dit zwaardere emotionele schade tot gevolg hebben.

Soorten emotionele schade 

Zoals eerder vermeld, reageert iedereen anders op een inbraak. Ook zal ieder persoon op zijn eigen manier de gevolgen van zo’n vervelende gebeurtenis verwerken. De meest voorkomende reactie is het verlies van je veiligheidsgevoel. Doordat een inbreker heeft ingebroken in jouw huis of pand, voel jij je niet meer veilig. Dit heeft als gevolg dat je bijvoorbeeld niet meer kan slapen en nachtmerries krijgt. Dit komt, omdat er angst en gedachtes kunnen ontstaan over een mogelijke nieuwe inbraak. Ook kan het zijn dat je bijvoorbeeld ná zonsondergang niet meer alleen durft te zijn.

Je kan als het ware in een negatieve spiraal terecht komen. Door te weinig slaap en eventuele angst- of woedegevoelens zal de gebeurtenis ook effect hebben op je dagelijkse leven en zelfs je omgeving. Je kan constant moe zijn, je zelfvertrouwen verliezen en zelfs stress- of paniekaanvallen krijgen. Kort samengevat, kan een inbraak ervoor zorgen dat je simpelweg jezelf niet meer bent en niet meer kan zijn.

Wat te doen bij emotionele schade

Een vijfde van alle mensen die slachtoffer is geworden van een inbraak, heeft in een onderzoek laten weten te denken dat hij of zij nog levenslang last zal hebben van de gebeurtenis. Daarom is het hierbij van belang om te proberen uit deze negatieve spiraal te komen, je vertrouwen weer op proberen te bouwen en positief in het leven te staan. Dit is natuurlijk makkelijker dan gezegd, maar het is wel ontzettend belangrijk om te proberen. Het zal in alle gevallen lastig zijn om zo’n nare ervaring in je eentje te verwerken. Daarom wordt het altijd aangeraden om hulp bij je naaste omgeving te zoeken. Wat ook kan helpen, is het inschakelen van een expert. Het doel hierbij is om je gevoelens en gedachten te kunnen uiten tegenover je naasten of een expert. Zo kan je je hart luchten en geholpen worden om uit die negatieve spiraal te komen.

Ten slotte

Emotionele schade kan een zwaardere impact hebben op jouw leven dan materiële en financiële schade. Wees je bewust van de impact die dit voor jou en jouw omgeving kan hebben. Wanneer je slachtoffer wordt van een inbraak, aarzel dan niet en schakel zo snel mogelijk hulp in van je naaste omgeving of eventueel een professioneel.

Wij vinden het superleuk als je je reactie of ervaring wilt delen. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina om een reactie te plaatsen. Alvast bedankt!